IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коледен щолен – вкус на уют за празниците

10 декември 2017 06 00

Как да приготвим десерта?

Снимка: Cloves and vanilla

Снимка: Cloves and vanilla

Празничните дни са изключително чакани по няколко причини. Подаръци, повод да се съберем със семейството и, разбира се, ароматни ястия и топъл уют.

Именно Коледа асоциираме с определени аромати и вкусове, а коледният щолен е един чудесен пример.

Помолихме Clovesandvanilla.com да ни предоставят рецепта за вкусния десерт, а ето я и нея:

Съставки:

500 г пресято брашно + 100-200 за доомесване

100 г захар

250 мл топло прясно мляко

1 пак. суха мая

щипка сол

200 г разтопено и охладено краве масло

100 г накиснати в ром/бренди/уиски стафиди

100 г червени боровинки

100 г нарязани на ситно кайсии

60 г натрошени орехови ядки

50 г захаросани портокалови корички

50 г захаросани лимонови корички

Подправки: 1 пак. ванилена захар, 1/4 ч. л. карамфил, 1/4 ч. л. счукани зърна кардамон, щипка индийско орехче, масло за намазване, около 100 г пудра захар

В купа смесете 2 ч. л. от захарта, 1 ч. л. брашно, сухата мая и топлото мляко. Покрийте купата с кърпа и я оставете на топло за около 10 мин, за да се активира маята.

През това време смесете сухите съставки: пресятото брашно, захарта, подправките, солта и оформете кладенче в средата.

След като маята „шупне“ добавете в кладенчето при сухите съставки разтопеното и охладено масло и шупналата мая, и разбъркайте в началото с лъжица, а после продължете да месите с ръце.

Трябва да се получи мазно и меко тесто, ако тестото лепне по ръцете ви – добавете още малко брашно. Когато омесите хубаво тестото за вашия щолен, върху набрашнена хартия за печене го разточете на кора и върху нея поставете всички сушени плодове (изцедете стафидите от алкохола) и ядки, отново съберете топката тесто, и месете, докато ядките и плодовете се разпределят равномерно в цялото тесто.

Поставете тестото за вашия щолен в дълбок съд, покрийте го с кърпа и го оставете на топло за около 2-3 часа, за да удвои обема си.

След като щоленът ви втаса, отново го омесете и го оформете за печене. Аз оформих като правоъгълни хлебчета, покрих отново с кърпа, и пак го поставих на топло място за 1 час, за повторно втасване.

Готовият, втасал два пъти щолен, поставете за печене в загрята на 180 градуса фурна за около час ако сте направили един от цялото тесто или около половин час при по-малки по обем щолени. Наблюдавайте повърхността на сладкиша ви, в случай че бързо покафенее го покрийте с алуминиево фолио, но в моя случай не се стига дотам.

След като щоленът ви е изпечен го извадете от фурната и от тавичката, намажете го целия с масло, оваляйте го обилно в пудра захар и го оставете да се охлади. Охладеният напълно щолен опаковайте във фолио и приберете в плик или кутия за хляб.

Добре е преди консумация щоленът ви да е престоял поне 20-ина дни.... а ако устоите да не го отворите 40 дни, тогава сигурно ще е пре-въз-хо-ден! А, да, пропуснах да споделя – няколко дни у дома ви ще ухае на ванилия, карамфил и кардамон. :)

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари