IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домашен пилешки пастет

17 декември 2017 06 00

Вкусна и много лесна рецепта

Снимка: Cloves and Vanilla

Снимка: Cloves and Vanilla

Пастетът е едно любимо месно ястие на Clovesandvanilla.com... но в последните години да намериш хубав пастет от истински продукти е почти все едно да намериш леприкон! А какво по-хубаво ако приготвите домашен пилешки пастет в навечерието на коледните празници... дори можете да го приготвите като коледен подарък, за ваши приятели, които обичат вкусната, домашно приготвена храна.

Съставки:

500 г пилешки дробчета

100 г краве масло/гхи

1 голяма глава лук

2-3 скилидки нарязан на ситно чесън (ако не обичате, пропуснете тази съставка)

малко сушена мащерка

1-2 листа дафинов лист

смлян черен пипер

2 с. л. заквасена сметана

Нарежете лука на полумесеци, а чесъна на филийки. Измийте и подсушете с кухненска хартия дробчетата. В дълбок тиган с капак задушете лука и чесъна в маслото, като разбърквате регулярно.

Когато лукът се карамелизира, добавете към него пилешките дробчета, дафиновия лист, стритата мащерка, солта и черния пипер, виното. Похлупете тигана с капак и продължете да готвите. Разбърквайте дробчетата от време на време, за да не загорят и за да проверявате тяхната готовност.

Когато дробчетата ви са готови, но са все още розови (не трябва да покафеняват), добавете сметаната и разбъркайте, докато сместа се темперира (докато се изравняват температурите на всички съставки) за 2-3 минути.

Прехвърлете цялото съдържание от тигана в съд, в който ще пасирате, махнете листата дафинов лист и пасирайте. Ако съдържанието ви е твърде гъсто, може да добавите още малко разтопено масло или сметана (аз лично предпочитам по-гъст пастет) и продължете да пасирате. Прехвърлете в съд с капаче и съхранявайте в хладилник.

Пастетът ви ще се съхрани за 2-3 седмици... ако изобщо успеете да не го изядете за ден-два. Вкусен е все още топъл или напълно охладен, само си пригответе хубав препечен или пресен хляб, върху който да го намажете..... Ако се намирате в Словакия можете да подправите пастета с резенчета праз лук. Да ви е сладко!

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари