IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новогодишна бърза баница

31 декември 2017 06 00

Лесна за приготвяне и с късмети

Снимка: Cloves and vanilla

Снимка: Cloves and vanilla

В навечерието на Нова година обикновено трапезата е много богата, за да бъде богата и следващата година. Едно от задължителните ястия е баницата с късмети, която да предвещае какво ще ни се случи през следващите 365 дни. За да я приготвите ви трябва малко време и разбира се надписване на късметите. Представяме ви лесната рецепта на Clovesandvanilla.com

Съставки:

4-5 яйца

1 ч. л. сода бикарбонат

3/4 ч. л. сол

1 ч. л. захар

80-100 мл олио (слънчогледово или царевично) или разтопено масло

1 коф. кисело мляко + 50-100 мл прясно мляко (може да ги замените с 500 мл газирана вода. В случай, че използвате газирана вода, трябва да изключите содата бикарбонат от съставките)

300-400 г козе или краве сирене (може да го замените с извара)

1 опак. – 400 г – фини точени кори (аз използвам кори без палмово масло и с хималайска сол)

50-60 г масло нарязано на тънки филийки (по желание)

Разбийте с телена бъркалка яйцата. След като яйцата са добре разбъркани, добавете киселото мляко с разбърканата в него лъжичка сода бикарбонат (ако използвате газирана вода – прибавете само 400 мл и не добавяйте сода бикарбонат), разбъркайте добре съставките и добавете солта, захарта, олиото/разтопеното масло и натрошеното (аз го натрошавам с вилица, но може и с пръсти) сирене. Разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес.

В намаслена тавичка започнете да редите баницата: ред намачкани кори (в зависимост от големината на тавичката поставете 2 или 3 леко смачкани кори, така че да покриете дъното). Върху корите разпределете част от сместа. Тази процедура се повтаря докато свършите сместа и корите. Опитайте се да разпределите сместа така, че да ви стигне за всички кори.

След като наредите всички кори в последователни пластове трябва да ви остане малко от сместа, с която да залеете и последната кора. Обикновено към малкото останала на дъното на купата смес аз добавям още 100 мл прясно мляко (ако съм използвала кисело мляко или остатъка от 100 мл газирана вода), разбърквам добре и покривам цялата последна кора на баницата, така че баницата ни да е покрита обилно и всички кори да са добре напоени.

На финалната права – включвам фурната да се загрее на 180 градуса, нарязвам баницата на парчета – целта е сместа от повърхността на баницата да попадне и между парчетата, за да направи всички кори сочни. По желание може да поставите върху баницата тънки филийки от масло, които да се разтопят при печенето и да направят баницата още една идея по-маслена. Аз лично не слагам масло, защото и без него баницата според мен е достатъчно вкусна с миризма на яйца, мляко и сирене.

Добавете късметите.

Пека баницата за около 45-55 минути при 180 градуса. Закуската ви е готова след като баницата се изпече и има приятен кафеникав цвят. След като я извадите от печката веднага я напръскайте с малко вода и покрийте с кърпа за хранене, за да се задуши за около 10-15 минути преди консумация.

Сервирайте я топла с домашно кисело мляко или гъст айрян.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари