IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко често трябва да почиствате мивката?

11 януари 2018 14 10

След обработка на месо – незабавно

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Мивките са сред местата в дома, където се събират най-много микроби, а вероятно не ги почиствате толкова често, колкото би трябвало.

Експерти разкриват, че мивките трябва да се почистват с дезинфектант най-малко веднъж седмично. Ако обаче сте обработвали сурово месо или сте почиствали картофи, това ще трябва да се случи по-рано.

Микробиологът Лиса Якас заявява, че трябва да дезинфекцирате мивката веднага след работа със сурово месо или мръсотия. Това е необходимо, за да се неутрализира растежът и разпространението на опасните бактерии.

Според Лиса много хора се заблуждават, че почистват мивката, след като се отърват от храната, без след това да я дезинфекцират

Тя предупреждава, че можете да дезинфекцирате мивката, само след като всички остатъци от храна и отпадъци са премахнати и тя е чиста.

Топлата вода и сапунът все още са най-добрият начин да се уверите, че мивката е блестяща. След като я почистите, използвайте спрей за дезинфекция или я избършете с оцет, смесен с вода, или разредена белина, преди да я изплакнете.

Лиса също така препоръчва да се налее разредена белина или да се използва продукт за отпушване на канали поне веднъж месечно, за да се премахнат бактериите в тръбите.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари