IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След инцидент в Тадж Махал: Индия ограничава броя на посетителите

12 януари 2018 12 20

Паметникът на любовта привлича милиони всяка година

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Индия ще ограничи броя на ежедневните посетители на Тадж Махал, за да запази емблематичния паметник на любовта от 17-ти век – най-голямата туристическа атракция в страната.

Всяка година той се посещава от милиони туристи, повечето от които са индийци, а броят им започва да се увеличава, тъй като пътуванията в страната стават все по-достъпни.

Според експерти огромните тълпи ускоряват износването на гробницата, която вече трябва да се почиства редовно, за да се спре пожълтяването ѝ от замърсения въздух. Има риск и от допълнителен натиск върху основите.

Предвижда се в бъдеще само 40 000 местни туристи да могат да влизат в историческия комплекс дневно, съобщават властите. Те казват, че е приоритет да се осигури безопасността както на гробницата, така и на нейните посетители.

Ограниченията няма да се прилагат за чужденци, които плащат по 1000 рупии (16 долара) за посещение. Индийските посетители обикновено плащат само 40 рупии, но ще могат да си купят и по-скъп билет, ако все пак искат да влязат.

Тадж Махал е построен от император Шах Джахан като гробница за любимата му съпруга Мумтаз Махал, която починала по време на раждане през 1631 г.

Всеки, който иска да види главната крипта, в която се намират грандиозните мраморни гробове с полускъпоценни камъни, ще трябва да плати за по-скъп билет.

Гробовете датират още от 17-ти век, но всъщност телата на царската двойка не са в тях. Те са погребани в друга зала.

Решението за ограничаване на посетителите е взето след като петима души са били ранени в образувалата се огромна тълпа в последния ден на годината.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари