IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 от случаите, в които най-често лъжем

22 януари 2018 14 40

Лъжем между 10 и 200 пъти дневно

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Според изследователи изричаме между 10 и 200 лъжи всеки ден. Всъщност много от нас имат проблем с истината. Може да не сме истински лъжци, но нерядко се случва да засенчим истината, за да стане тя по-удобна в живота ни и по този начин да предпазим кариерата или взаимоотношенията си.

В този ред на мисли, е важно да помислим за това, колко честен е светът, в който живеем, и колко често ни се случва да излъжем. От друга страна, дали отношението ни към околните не ги възпира да споделят истината.

Обикновено хората казват само част от истината, която смятат за приемлива, или смятат, че другите искат да чуят, оставяйки останалото скрито. Тези лъжи обаче понякога могат дори да разрушат връзките им.

Ето и няколко примера за най-често срещаните лъжи.

1. Контролиране на реакцията

Когато разговаряте с близък приятел за отношенията ви с колега или половинката ви, споделяте ли само вашата страна на историята? Оставяте ли малки, но значими подробности? Преформулирате ли някои от неприятните думи в момента на разказа?

Помислете как тези незначими на пръв поглед промени могат да повлияят на отношението и реакцията на вашия приятел. В крайна сметка, колко безпристрастна е реакцията, ако стратегически манипулирате резултата? Накрая получавате съвети, които се базират на погрешна информация.

2. Лъжи, вследствие на пропуск

Всеки има моменти, когато спестява някои нежелани подробности. Обикновено правите това, за да проявите чувствителност или да пощадите чувствата на човека, но понякога тези детайли имат голямо значение и вие го знаете.

Пропускането на важни факти отваря вратите и към бъдещи подобни „измами“. От друга страна, създаването на отношения, в които можете да бъдете открити за всички подробности, насърчава усещането на взаимно доверие и честност.

3. Самозащита

Много често хората се вслушват във вътрешния си критик, който им казва да не изразяват пряко това, което искат, или начина, по който се чувстват по отношение на останалите. Може да имате защита, която да ви „казва“ да не бъдете прекалено уязвими.

Може да контролирате емоциите си или да се държите така, сякаш не ви е грижа, защото не искате да се чувствате или изглеждате глупаво.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари