IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Розови и червени залези: На какво се дължи романтичният феномен?

23 януари 2018 12 40

Има значение къде се намира слънцето

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Красивите и загадъчни цветове на изгревите и залезите едва ли могат да оставят някого безразличен. Какво обаче е обяснението, което стои зад този романтичен феномен?

Цветовете на залеза са резултат от процес, познат като разсейване. Молекулите и малките частици в атмосферата променят посоката на светлинните лъчи, като по този начин водят до разпръскването им.

Този процес оказва влияние на цвета на светлината, която идва от небето, детайлите обаче се определят от дължината и размера на частиците.

Сините и виолетовите къси вълни са разпръснати от молекулите във въздуха много повече, в сравнение с другите цветове на спектъра. Поради тази причина синята и виолетовата светлина достигат очите ни от всички посоки, когато денят е ясен. Но тъй като не можем да видим виолетовия цвят много добре, небето изглежда синьо.

Разпръскването обяснява и цветовете на небето по време на изгрева и залеза.

„Тъй като слънцето е ниско на хоризонта, слънчевата светлина преминава през по-голямо количество въздух при залез и изгрев, отколкото през деня, когато то е по-високо в небето. Повече атмосфера означава повече молекули, които да разпръснат виолетовата и синята светлина далеч от очите.

Ако пътят е достатъчно дълъг, цялата синя и виолетова светлина се разпръсква далеч от погледа. Другите цветове продължават по пътя към очите. Ето защо залезите често са жълти, оранжеви и червени“, пояснява Стивън Акерман, който е професор по метеорология.

Тъй като при червеното дължината на вълната е най-дълга от всяка видима светлина, слънцето е червено, когато е на хоризонта, където изключително дългият му път през атмосферата блокира всички останали цветове.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари