IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 начина да преодолеете срама и да се чувствате добре в кожата си

25 януари 2018 13 00

Срамежливостта е вид социална тревожност

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Срамежливите хора ненавиждат, когато вниманието на другите е насочено към тях, а това в много голяма степен вреди на качеството им на живот. Спира ги да правят неща, които искат, да общуват с хората, да се забавляват и откриват нови възможности.

Ако и вие сте сред тях и чувствате, че сте достигнали до момента, в който искате да бъдете по-уверени и да спрете да се притеснявате какво мислят другите, тези съвети ще ви бъдат от полза.

1. Фокусирайте се в прогонването на срамежливостта

Срамежливостта ви кара да се самопоглъщате. Срамежливите хора обикновено чувстват, че няма какво да кажат и че трябва да имат невероятни истории, които да разкажат, за да бъдат душата на партито.

Но помислете за това – хората обичат, когато ги намерите за интересни.

Преодоляването на срамежливостта не се случва, като внезапно започнете да мислите, че сте страхотни. По-скоро трябва да забравите за себе си, като фокусът ви се насочи навън.

Задайте въпроси и подхранете любопитството си. Ако сте на парти с непознати хора, опитайте да разберете каква е връзката помежду им например.

2. Подгответе си теми за разговор

Ако имате представа какви ще бъдат хората, с които предстои да се съберете, напишете домашната си работа. Поинтересувайте се за техните интереси, потърсете информация за тях и си подгответе някои въпроси. Включете и любопитството си в действие.

3. Научете се как да контролирате тревожността си

Срамежливостта наистина е вид социална тревожност. Научете се как да я управлявате с тези няколко стъпки:

- Издишайте по-дълго, отколкото вдишвате. По този начин тялото и умът започват да се отпускат. Веднага щом се почувствате по-спокойни, ставате и по-общителни.

- Репетирайте увереност. Когато наум си представяте, че сте по-общителни и спокойни, това дава невероятни резултати.

- Легнете на удобно място, съсредоточете се върху дишането, което трябва да бъде дълбоко и бавно, и си представете, че гледате себе си в предстоящата социална ситуация и изглеждате спокойни, отпуснати и дори приказливи.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари