IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боб в гърне

10 февруари 2018 06 00

Как да го приготвим?

Снимка: Cloves and vanilla

Снимка: Cloves and vanilla

Бобче в травче е сръбското име на „боб в гърне”, което е по-популярно в западната ни съседка. Ако обичате гъст боб яхния, а не „войнишка боб чорба“ сме сигурни, че ястието ще ви допадне.

Ето и побългарената рецепта на Clovesandvanilla.com и не се притеснявайте, ако нямате гърне или гювече, може да приготвите ястието в калена тавичка.

Съставки:

200-250 г пресен боб – колкото по-пресен е бобът, толкова по-бързо ще се свари

1 голям буркан доматено пюре

1-2 ч.л. захар

1 голяма глава лук

2-3 големи моркова

2-3 чушки

Подправки: джоджен, чубрица, червен пипер, сол и зехтин/олио (по желание)

Ако разполагате с пресен боб измийте отделеното от вас количество зрял фасул, сложете го в тенджерата, в която ще го готвите и го полейте с чаша и и половина гореща вода. Оставете накиснатия боб за поне час или го накиснете със студена вода сутринта с опцията да го сготвите вечерта. От накисването във вода бобът ще набъбне и ще се свари много по-лесно.

Излейте водата, в която бобът е киснал и сложете нова прясна вода около 2 чаши, в която трябва да сварите боба в тенджерката. Когато бобът заври, прецедете и изхвърлете водата, като повторите същата процедура два пъти. Така ще премахнете лютата вода от ястието ви и бобът няма да дразни и подува стомаха ви.

След като бобът ви заври за трети път добавете в него нарязаните на ситно лук, моркови, чушки и буркана с доматен сос и добавете още студена вода, ако се налага. Намалете котлона на степен 7 (от 9 възможни) и оставете ястието да се готви като го разбърквате от време на време – около 45-50 мин.

Когато бобчетата омекнат и са годни за ядене (за целта трябва да опитвате) е време да добавите подправките – червен пипер, чубрица и джоджен (през лятото свежи и нарязани на ситно, през есента стрити сухи подправки), сол, захар (за да убие киселинността на доматения сок) и зехтин на вкус. Аз лично невинаги слагам зехтин, но когато все пак сложа, то той е в много малко количество, не повече от една супена лъжица. Разбъркайте хубаво всички подправки и оставете полузахлупената тенджерка за още 5 мин на котлона.

Ако нямате време за запичане във фурната можете да сервирате боба от тенджерката като боб яхния, ако желаете боб в гърне, продължете нататък.

След като бобът ви е напълно сварен и подправен е време да го прехвърлите в гърне, гювече или калена тавичка, която да пъхнете за час – час и десет минути във фурна при 220 градуса. В този момент можете да добавите по желание и нарязан на лентички пушен бекон, който да овкуси допълнително ястието ви по време на печене. Докато се пече във фурната, сосът от ястието трябва да се поеме напълно от бобчетата, а те самите да се запекат леко. Сервирайте боба горещ и поръсен с джоджен и чубрица и с домашен хляб.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари