IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рай за сетивата: Лимонова кростата

17 февруари 2018 06 00

Как да я приготвим?

Снимка: Cloves and vanilla

Снимка: Cloves and vanilla

Това е един от онези десерти, които можеш да консумираш по всяко време на годината, защото е лек, свеж и комбинира приятен, нежен лимонов крем с бисквитено тесто.

Приготвя се много лесно, не е никак скъп или времеемък и отгоре на всичко е страшно вкусен.

Друг плюс на този сладкиш е фактът, че можете да си приготвите крема и тестото в различни дни, супер, нали?

Ето и как да си го приготвите в домашни условия с рецептата на Clovesandvanilla.com

Съставки:

За крема:

600 мл прясно мляко

200 г захар

1 биолимон и сока му (кората обелена с картофобелачка)

1 пак. ванилов пудинг (може да го замените с 40 г царевично нишесте и 1 пак. ванилия)

1 яйце (ако използвате царевично нишесте сложете 2 яйца)

За бисквитеното тесто:

2 яйца

100 г захар

80 г олио/кокосово масло

½ пак. бакпулвер

340 г пресято брашно

В касерола загрейте млякото с кората на лимона. В дълбока купа разбийте захарта, яйцата, пудинга (нишестето с ванилия). Когато млякото се затопли извадете лимоновата кора и добавете млякото в купата с нишестето, като разбърквате добре и внимавате яйцата да не се пресекат. Прехвърлете готовата смес в касеролата и върнете на котлона, като бъркате непрестанно. Оставете касеролата на умерена температура, бъркайки постоянно докато кремът се сгъсти. Щом кремът се сгъсти, отстранете касеролата от котлона.

Прибавете към готовия крем сока на 1 лимон и разбъркайте добре. Това е етапът, в който трябва да покриете крема с фолио и да го оставите леко да се охлади, докато приготвяте бисквитеното тесто, или да го приберете на студено за ден-два. Кремът е страшно вкусен и може дори да си го приготвите за директна консумация.

Бисквитеното тесто се приготвя много бързо и лесно. Смесете яйцата, захарта и олиото и разбъркайте добре с бъркалка. Прибавете бакпулвера и пресятото брашно. Разбъркайте с лъжица в началото, а после продължете да месите, докато се получи еластично и незалепващо се бисквитено тесто.

От полученото тесто отделете 2/3, с които да разточите блат, с който да покриете избраната от вас тавичка за пай (не е нужно да я намаслявате или набрашнявате предварително, защото самото тесто е маслено). Оформете кора като за пай с основа и странична кора, върху която поставете крема (не се притеснявайте, ако кремът ви е още топъл). С остатъка от тестото оформете горната кора като плетеница на кростата.

Изпечете десерта за 40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Охладете изпечения сладкиш и сервирайте.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари