IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домашно кисело мляко

4 март 2018 06 00

Бързо, лесно и много вкусно

Снимка: Cloves and vanilla

Снимка: Cloves and vanilla

Киселото мляко е една от най-българските храни, патентована или не, призната или не за национална ценност от ЕС или Юнеско, то е едно от нещата, с които България е позната дори в Далечния Изток.

В съвремието ни обаче, голяма част от киселите млека нямат вкуса на истинското домашно кисело мляко, с кисела жилка, не толкова гъсто, но по-маслено, не носят вкуса на детството.

Днес ще ви представим как да го приготвите с рецептата на Clovesandvanilla.com

Съставки:

2 л топло, но не горещо, прясно сварено домашно (не пастьоризирано) краве мляко

½ кофичка кисело мляко 3,6% по БДС Елби (то пази истинската българска закваска) или друго домашно мляко или предпочитаната от вас марка кисело мляко

Стъклени или керамични буркани в които ще приготвите киселото мляко

Топло вълнено одеяло

След като сварите домашното мляко, оставете го да се охлади мъничко (температурата трябва да е подходяща, така че като потопите пръста си да е топло, то да не „пари“). Разпределете млякото в избраните от вас съдове (не трябва да са пластмасови и задължително трябва да могат да се затварят). Разбъркайте с лъжица киселото мляко и добавете малко от топлото прясно мляко към него и разбъркайте отново. Разпределете киселото мляко в бурканите с топло мляко – право пропорционално, повече кисело мляко в по-големите съдове и обратното. След като разпределите киселото мляко в бурканите с прясно мляко, хубаво разбъркайте всеки един от бурканите, така че сместа с киселото мляко да се разпредели навсякъде в прясното мляко. Затворете съдовете и ги завийте на топло място в одеяло, като го подпъхнете отвсякъде (аз слагам одеялото до парното и там завивам бурканите с кисело мляко).

Оставете да се закваси за около 5-6 часа на топло и после охладете в хладилник или на терасата в зимни условия за около 5-6 часа.

След това време вашето домашно кисело мляко е годно за употреба!

NB! Важно е да подберете хубаво кисело мляко за закваска, топло одеяло, чисти и сухи стъклени и глинени съдове с капак и задължително прясно издоено домашно краве мляко. В противен случай няма да можете да го заквасите по най-добрия начин.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари