IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лошите черти на характера, които ни помагат

17 март 2018 11 45

Защо могат да ни бъдат полезни?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Мързелът, гордостта, завистта и други качества, които смятаме за лоши, могат да бъдат полезни в ежедневието ни, пише Elle. Вижте защо.

Леност

На пръв поглед изглежда, че мързелът е вредна черта на характера, но може да ни бъде добър маркер. Например е в състояние да ни помогне да определим какво е наистина важно за нас в живота и какво не. Ако ви мързи да ставате всяка сутрин за работа помислете дали не трябва да я смените. Същото важи и за връзката. Когато на човек му е трудно да направи нещо за половинката си е сигнал за нещо нередно в отношенията. Мързелът е един вид подсъзнателен филтър, който разделя важното от незначителното. Между другото, познаването на този принцип е полезно не само за самоанализ, но и за комуникация с деца. Ако ги мързи в училище ги мотивирайте не със закани да изкара висока оценка по даден предмет, а с обяснения как ще му помогне в бъдеще.

Гордост

Арогантността и гордостта често са осъждани, но специално гордостта помага на хората да спазват и поддържат своите морални правила и принципи в живота. Спомнете си античните трагедии – много от героите в техните действия се ръководят от нея – гордостта им дава сила да не се предадат на врага и да се борят за своите идеали до края. Предвид замъгляването на моралните граници в съвременния свят, гордостта не изглежда толкова лошо качество.

Инфантилизъм

В ситуации, когато мислим за кризи, а неплатените дългове съсипват живота на огромен брой хора, не е толкова срамно да завидим на тези, които са малко инфантилни. Може би те не достигат висотата на кариерата, която имат останалите, но много от предизвикателствата на живота възприемат и преживяват по-леко. И би било хубаво да се поучим от тях или пък да си намерим приятел с тази черта на характера. В неговата компания със сигурност ще се отпуснем и ще бъдем далеч от суетата.

Егоизъм

Безкористността и саможертвата са нещо хубаво, но често помощта за другите завършва зле и за двете страни. Ненужната помощ или прекомерното притеснение често предизвиква раздразнение. Много често такива ситуации се случват в отношенията между майката и детето ѝ. Истината обаче е, че не трябва да забравяме за себе си, дори когато се раздавате без остатък за роднини. Ако не проявявате егоизъм бързо ще ви свършат силите и няма да сте полезни дори да искате да помогнете в дадена ситуация. А не забравяйте, че в крайна сметка най-важен е вашият живот.

Лек цинизъм

Психиката е уникално нещо, която в много случаи е в състояние сама да развие механизми за приспособяване на човек към реалността. Лекият цинизъм, който се появява най-често при хората около 30-те, помага да се адаптират към обкръжаващата ги действителност. Без него едва ли е възможно да съществуваме в съвременното информационно пространство, когато всеки ден чуваме за трагични инциденти по цял свят. Ето защо не критикувайте циниците, това е един от начините за защита, който бори притесненията от реалността.

Завист

Невинаги движението напред в живота се реализира само от желанието. Завистта също може да бъде двигател. Например, ако гледате как в работата се издига справедливо или не ваш колега и усещате, че ви обзема завист, то това може да ви насърчи да получите същото кариерно развитие в друга компания. Или пък да се амбицирате да се издигнете и на сегашното ви работно място. Завистта е черта, която е характерна за много креативни хора. И това е добре – в резултат на това светът е получил блестящи книги, филми и постижения.

Максимализъм

Друго качество, което обикновено се осъжда в обществото. Понякога е опасен, но без това качество не е възможно да си представим истински талантлив човек. Ако вземем някаква изключителна фигура в изкуството или науката, ще видим, че той е максималист – поне в областта, в която се изявява. Тази характерна черта помага да бъдем целенасочени и да постигаме целта си на всяка цена, да отстояваме своите принципи. Като цяло това далеч не е толкова лоша черта.

Избухливост

Да, с избухливи хора не е никак лесно да се общува, но по правило те не таят лоши чувства дълго време. За разлика от уж спокойни хора. В допълнение, избухливостта е знак за нестабилна нервна система и помага на човек да се държи в баланс и да избягва емоционално натоварване. Като цяло е хубаво да имаме способността да се „изпуска пара“, в някакви разумни граници все пак. Защото дълго насъбрани емоции могат да доведат до сериозни последствия за психичното ни здраве.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари