IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 начина, с които науката предсказва развода

20 март 2018 16 00

Това не са само предположения, а научни факти

Снимка: istockphoto.com

Снимка: istockphoto.com

Учените, които се занимават със социология, обаче имат някои категорични виждания по темата. Те твърдят, че съпружеските двойки, които стигат до развод, имат някои сходни характеристики, с които може да се опише връзката им.

Ето и повече за това кои са факторите, които предсказват бъдещ развод.

1. Брак в тийнейджърска възраст или след 32-годишна възраст

По принцип е добре да сключите брак, когато се чувствате готови за това или когато сте убедени, че сте открили правилния човек, с когото мислите, че можете да прекарате целия си живот. Но според доста проучвания, двойките, които се женят в тийнейджърските си години и тези, които встъпват в брак в средата на 30-те си години, са изложени на по-голям риск от развод, отколкото двойките, които се вричат във вечна вярност в края на 20-те и началото на 30-те си години.

Според изследване, ръководено от Николас Волфънг, професор от университета в Юта, при сключване на брак след 32-годишна възраст, шансовете да се стигне до развод се увеличават с около 5% всяка следваща година (на 33, 34, 35 и т. н.). Вероятна причина за това е, че в тази зряла възраст всеки един от съпрузите е вече оформена личност и не е много склонен към компромиси.

2. Ако съпругът не работи на пълен работен ден

В изследване на Харвард от 2016 г., се твърди, че финансовите средства на двойката не засягат шансовете за развод толкова много, колкото справедливото разделение на труда. Ако в една двойка мъжът не работи на пълен работен ден (или изобщо не работи), докато жената се труди по осем часа на ден, то това натяга отношенията в семейството и шансът за развод е с 3,3% по-голям, отколкото при двойките, в които съпругът си има постоянна работа. Изследователите стигат до заключението, че стереотипът за мъжете, издържани от жена си, все още е много крехък и може да засегне брачната стабилност.

3. Съпрузи, които не са завършили гимназия

Според учените двойките, които са прекарали повече време в училище, са по-малко застрашени от развод. Изследователите са категорични, че по-образованите съпрузи по-рядко стигат до бракоразводно дело. Това може да е свързано с факта, че по-ниското образователно равнище предвижда по-ниски доходи, което на свой ред води до по-стресиращ живот.

4. Показване на презрение към партньора

Джон Готман, психолог във Вашингтонския университет и основател на Института „Готман“, казва, че отношенията в двойката могат да бъдат засегнати от „четиримата конници на апокалипсиса“ и да предвидят развода със страшно висока точност. Тези „четирима конници“ са четири типа поведение, които са като „целувката на смъртта“ за връзката. Това са снизходително отношение към партньора (сякаш той е по-долна класа човек), безкрайна критика към неговото поведение и характер, отбранителна позиция във всеки един момент (винаги ти да си жертвата в трудни ситуации) и липса на желание за комуникация (блокиране на всеки по-важен разговор).

5. Твърде любвеобилните младоженци

Нормално е влюбените младоженци да са склонни да се прегръщат, целуват и да се държат за ръце през голяма част от времето си заедно, но ако прекаляват, това може да се окаже проблем. Психологът Тед Хюстън следи 168 двойки в продължение на 13 години – от сватбения им ден нататък. Неговият екип провеждат многобройни интервюта с двойките по време на цялото проучване. Според техния заключителен доклад двойките-младоженци, които са се развели след 7 или повече години, са били тези които са демонстрирали повече страст, романтика и любовно блаженство. Според учените твърде интензивните любовни връзки много трудно издържат на времето, тъй като искрата, така или иначе винаги избледнява с времето.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари