IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо французойките имат перфектни фигури и не дебелеят?

24 март 2018 10 30

Вижте техните основни принципи на хранене

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Френската кухня е известна с разнообразието си от висококалорични храни, но жителите на тази страна винаги са били слаби. Тайната на стройните фигури на френските жени разкрива бившият главен изпълнителен директор на американския клон на компанията „Veuve Clicquot“ Мирей Джулиано в книгата си „Защо френските жени не дебелеят“.

„Нито идеологиите, нито технологиите ще помогнат – имате нужда от това, което имат французите, хармонично и изпитано във времето отношение към храненето и живота. Решителен аргумент срещу екстремни методи за отслабване, които пренебрегват характеристиките на нашия метаболизъм. А женската физиология е нещо много специално“, казва Джулиано, цитиран от Elle.

Метаболизмът при жените се променя с възрастта – 25-годишна жена се бори с наднорменото тегло по различен начин от една дама на 45 години“, обяснява авторът.

Основният принцип на французойките е, че те са в състояние да контролират апетита си и знаят кога и как да се откажат от дадено нещо в менюто си. Според Джулиано това е единственият начин да се постигне здравословно тегло, при което човек се чувства удобно.

Как да преминете към френската хранителна система?

Първи етап: Дневник на храненето

Първо трябва да идентифицирате вашите т. нар. „вредители“ – храни, които консумирате повече от необходимото. За да направите това, напишете всичко, което сте яли в продължение на три седмици, с бележки за приблизителния размер на порцията, мястото и времето на прием на храна. Не е необходимо да броите калории – французите дори не мислят за тях.

Втори етап: Идентифициране и изолиране на „вредителите“

След като сте наясно с дневника си за храна, ще можете да разберете кои храни трябва да намалите – да намалите, а не да ги премахнете напълно. Особено обърнете внимание на шоколада, сладкишите и мазните храни и се опитайте постепенно да намалите консумацията си или да намерите алтернатива. Дайте си свободно през почивните дни, по-добре е да си позволите отпускане в събота, а в неделя да започнете да се настройвате за програмата в предстоящата седмица. Като си позволите нещо „вредно“ увеличете физическата активност, за да компенсирате. Например, ходете на следващия ден половин час повече, отколкото обикновено.

За да подготвите тялото за прехода към нова система за хранене, Джулиано предлага да се започне с „магическата“ лучена супа през уикенда. Тя трябва да присъства на закуска, обяд и вечеря по време на почивните дни до неделя вечер. Тогава можете да си позволите 100-200 грама месо или риба със зеленчуци, приготвени в масло или зехтин, както и немного плодове.

„Магическа“ лучена супа

Състав: 900 грама праз.

Метод на приготвяне:

1. Обелете праза и го изплакнете обилно. Отрежете зелените стъбла, оставяйки само бялата и светлозелена част.

2. Сложете лука в голяма тенджера и добавете вода. Гответе без да покривате с капака 20-30 минути. Сложете бульона в отделен съд. Поставете лука в купа. Бульонът трябва да се пие при стайна температура през 2-3 часа. Лукът, по половин чашка и с няколко капки лимонов сок и зехтин, трябва да се яде за закуска, обяд и вечеря, или когато сте гладни.

Трети етап: Стабилизиране

Може да звучи парадоксално, но на този етап можете да си позволите много повече глезотии. Най-важното нещо, което трябва да запомните тук, е балансът.

„Строгостта е майка на провала. Вашето съзнание ще се разбунтува срещу всяка диета, възприета като наказание. Отказвайки любимата чаша вино с вечерята или кроасан за закуска, не бива да се заблуждаваме – тялото рано или късно ще отмъсти.

Четвърти етап: До края на живота ни

Вашият начин на хранене и живот вече отговаря на вашите вкусове и обмяната на веществата.

Основните принципи на храненето на френските жени:

- Купувайте продукти от пазара, а не от супермаркета. Най-важно е качеството.
- Пазарувайте няколко пъти седмично, като се съобразявате с диетата, а не с усещането за глад.
- Разнообразявайте храната според сезона. Има винаги пресни плодове и зеленчуци.
- Гответе у дома и избягвайте бързата храна.
- Яжте малки порции.
- Ако нямате време да закусите, носете закуската с вас.
- Гастрономичната скука допринася за нездравословните хранителни навици. Без импровизации и експерименти, вие определено ще станете заложник на рутинната храна и това е също толкова отвратително като рутината в личния ви живот.
- Хранете се бавно, дори ако на пръв поглед изглежда малко театрално.
- Не се разсейвайте докато ядете с телевизор, книга, смартфон. Мислете само за храната и се наслаждавайте.
- Яжте два пъти на ден домашно кисело мляко като десерт, на закуска или като лека следобедна закуска.
- Пийте много вода.
- Не се отказвайте от виното, но не повече от две чаши на ден.
- Не съхранявайте вредна храна вкъщи, за да избегнете изкушенията.
- Позволявайте си от време на време „вредна“ храна.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари

Щерю ( преди 5 години )
Защото французите са най- културната нация в Европа.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар