IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 стъпки към преодоляване на срама и по-добро самочувствие

4 април 2018 10 20

Негативното отношение към тялото трябва да спре

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Идеалът за фигура с определени параметри, която се счита за съвършена, се налага отвсякъде в действителността, в която живеем. От една страна, красивите и стегнати тела могат да мотивират хората и те да подобрят начина си на живот, но в по-голяма част от случаите налагането на този идеал действа разрушително на самочувствието на жените.

В края на краищата всеки човек е една индивидуалност и фактът, че е различен от друг по някакъв начин – външно или вътрешно, не го прави грешен или грозен.

Най-важното е да се грижите за здравето на тялото си и да го обичате такова, каквото е. А добрите новини са, че има как да се научите да направите това.

1. Съсредоточете се върху здравето на тялото си, а не върху вида му

Изключително важно е да сте наясно какво е здравословно за вашето тяло. Само вие и вашият лекар имате този разговор.

Следвайте съветите на медицинските специалисти и никога не допускайте компромис със здравето си, за сметка на външния вид. Красотата преди всичко е здраве.

2. Задайте си някои въпроси

Следващата стъпка включва „вътрешно оценяване“ и отговор на няколко ключови въпроса. Вашите родители, партньорът или семейството може да имат определен идеал за начина, по който трябва да изглеждате, но какъв е вашият идеал?

Откъде идва този идеал? Защо за вас е важно да изглеждате по определен начин? Щастливи ли сте със себе си? Има ли части от тялото ви, които харесвате, и такива, които не харесвате?

3. Тялото ви е красиво, дайте му любов

След като определите конкретните области, които не харесвате, отделете малко време всеки ден, за да покажете на тялото си по малко любов.

Ако имате негативни мисли за себе си, най-вероятно ще задействате един затворен кръг, в който те ще прераснат в чувство на срам и вина и така до безкрай. В психологията това е познато като когнитивно изкривяване или ирационални мисли и убеждения за себе си.

Затова променете модела и показвайте на тялото си, че го харесвате и обичате.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари