Днешната публикация е посветена на класическите сиренки от тефтера на нашите баби. Разбира се аз ги пообогатих мъничко, но така или инак рецептата е много семпла, лесна и позволява всякакви вариации и добавки.

Приготвя се бързо и спокойно може да зарадвате с топли сиренки близки и приятели за закуска или за следобедно похапване. Ето и каква е самата рецепта на Clovesandvanilla.com

Съставки:

1,5 ч. ч. кисело мляко

3 с. л. зехтин/кокосово масло

3 ч. ч. пресято брашно (аз използвах бяло брашно, но може да го замените с пълнозърнесто)

250 г натрошено сирене (аз използвам козе сирене, но вие изберете онова, което ви допада), като може да го замените с извара, ако търсите по-диетична рецепта

1 яйце (през летните месеци може да приготвите сиренките и без яйце, просто увеличете с 1 с. л. зехтина)

Подправки: 1 ч. л. захар, 1/2 ч. л. сол, чубрица/джоджен/босилек/риган (по желание)

1 ч. л. сода бикарбонат

1 ч. л. бакпулвер

Възможни добавки – шепа обезкостени маслини, нарязани на колелца, 5-6 сушени домата, нарязани на ситно, колбас нарязан на ситно

В дълбока купа натрошете сиренето, към него добавете яйцето, киселото мляко, в което предварително сте разбъркали содата, зехтина, подправките, добавките и разбъркайте. Добавете пресятото брашно и оформете леко лепкаво тесто.

От полученото тесто върху хартия за печене оформете с помощта на две супени лъжици вашите сиренки (аз успявам да разпределя сместа в две тави) и ги изпечете в предварително загрята на 220 градуса фурна, за 20-25 минути.

Сиренките ви трябва да станат златисти. Сервирайте още горещи, завити в кухненска кърпа или съхранете напълно охладени в кутия за сладки около седмица.