Напоследък особено актуални са десертите, абсолютно подходящи за вегани.

Чистите съставки и намаленото или почти липсващо съдържание на подсладители и захар е изключително подходящо и за сезона, в който реално се грижим за своята фигура.

Както при повечето веган сладкиши с кашу и този изисква предварително накисване на кашуто (за минимум 8 часа), и охлаждане във фризер за около 2-3 часа, но това е единственото сложно в цялата рецепта.

Вижте останалите съставки и начин на приготвяне в рецептата на Clovesandvanilla.com

Съставки:

За блата:

100 гр. орехови ядки

4-5 фурми

4 сушени сливи

1 опак ванилия/1 ч. л. ванилов екстракт

1 с. л. какао

За крема:

200 гр. добре изцедено кашу (поне 8 часа трябва да е престояло накиснато във вода)

2 големи банана

сокът от 1/2 лимон

2 шепи ягоди

2-3 с. л. кокосова сметана (това е твърдата част от кена с кокосово мляко)

1 пак. ванилия (1 ч. л. ванилов екстракт)

3-4 с. л. разтопено кокосово масло

Приготвянето на този чийзкейк е много лесно. Покрийте дъното на форма за торта, със свалящи се стени, с хартия за печене. Блендирайте до хомогенна смес съставките за блата. От получената смес оформете тънък блат за основата на чийзкейка. Приберете за около 20 мин. формата във фризер. През това време пригответе крема. Смесете всички съставки и пасирайте до гладка хомогенна смес. Ако искате да направите 2 крема и чийзкейкът ви (или иначе казано сладоледената ви торта) ви да е с три слоя – основа, и два вида крем направете единия крем от ягодите и кокосовата сметана, а всички останали съставки пюрирайте за получаване на белия крем от кашу и банани.

Когато кремовете ви (кремът ви) са готови извадете формата, прехвърлете и разпределете върху целия блат първо белия крем (ако имате два крема) и върху него внимателно разпределете равномерно и ягодовия крем. Приберете отново във фризер за около 2 часа.

Преди сервиране гарнирайте десерта с няколко ягоди и се насладете на удоволствието от този лек летен веган чийзкейк.