IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От какво се нуждаете, за да бъдете щастливи

30 април 2018 12 00

Учените откриха тайната

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Каква е тайната на щастието? Това е въпрос, който вълнува човечеството още от времето на Сократ. Науката обаче може и да даде отговор.

Едно над 80-годишно проучване, проведено от изследователи от Харвардския университет, установява, че наличието на стабилни взаимоотношения, а не пари или успех, е истинският ключ към един дълъг и щастлив живот.

„Хората, които били най-доволни в отношенията си с останалите на 50-годишна възраст, са и с най-добро здраве на 80 години“, заявява Робърт Уелдинър, директор на изследването и професор по психиатрия в Харвардското медицинско училище.

Изследването стартира през 1938 г., когато екип учени започва да следи живота и здравето на 268 студенти (мъже) от Харвард – в това число и бъдещия редактор на Washington Post, Бен Брадли, и бъдещия президент на САЩ – Джон Ф. Кенеди.

През годините броят на участниците се е увеличил, тъй като се включват и съпругите им – 456 жители на Бостън и техните съпруги и 1300 от учениците от Харвард, които днес са в своите 50 и 60 години.

Целта е да се установят начините, по които ранните преживявания се отразяват на здравето ни по-късно в живота.

По време на проучването изследователите проследяват здравето на участниците и живота им като цяло, в това число провалите и успехите в кариерата и любовта. Това се случва чрез медицински досиета, разговори и въпросници. В ранните години на изследването учени също са събрали информация и за формата на веждите на участниците, бенките и почерка им.

По-късно, с развитието на технологията, изследователите използват ДНК тестове и сканиране с ядрено-магнитен резонанс, с чиято помощ следят здравето на участниците.

Оказва се, че взаимоотношенията са толкова важни, когато става дума за здравословен начин на живот, че удовлетвореността от връзките на 50 е по-добра индикация за физическото здраве на 80, отколкото нивата на холестерола.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари