Ако някой ви е казал, че да приготвите прясна паста в домашни условия е трудно, определено ви е излъгал. За прясната паста имате нужда само от едно – желание!

Продуктите са семпли и с лекота може да добавяте различни овкусители, за да получите – спаначена паста, паста с коприва, със сушени домати, лимонова паста, паста с трюфели или с мастило от сепия.

Основните ви съставки са брашно тип 500, яйце и царевичен грис или брашно от твърдо смляна царевица, като от изключително значение е съотношението 100 г брашно към 1 голямо яйце и незаменимата щипка сол.

Съставки (за 3-ма души):

300 г брашно тип 500 (пресято)

Щипка сол

3 големи яйца

Царевичен грис (с който се разточва пастата)

Подправки: ако желаете да овкусите по специфичен начин пастата си, можете да използвате: пюрирани сушени домати, сос от сепия, сос с трюфели, предварително бланширан и блендиран спанак или коприва, настъргана лимонова кора от биолимони)

В дълбока купа пресейте брашното с щипка сол. Оформете кладенче в средата. В кладенчето поставете 3-те яйца. С пръсти или с вилица разбъркайте яйцата (и допълнителната смес за овкусяване, ако използвате такава) и започнете да ги смесвате с брашно в купата, от кладенчето към края на купата. Бъркайте и след като разбъркате сместа, продължете да месите на ръка. Месете тестото около 5-10 минути, докато активирате глутеновите нишки. Тестото ви ще стане меко, гладко и еластично. Завийте го във фолио и оставете поне 30 минути да почине.

След 30 минути разточете тестото на много тънка правоъгълна кора (2-3 мм) върху царевичен грис. После посипете отново малко грис по кората, завийте получената кора на три (загъвате от дясно към средата и от ляво към средата). От получилия се „плик“ нарежете тънки ивици с ширина 0,5мм – 1см. След като нарежете тестото, разделете получената паста, така че да се разделят отделните ивици.

Сварете току-що нарязаната прясна паста в подсолена вряща вода за 3-5 мин. Овкусете със сос по избор (домашен или от бурканче) и гарнирайте с чаша хубаво вино.

Бон апети!

Източник: Clovesandvanilla.com