Тези италиански кроасани нямат нищо общо с френските кроасани с много масло.... и позволяват развихряне на фантазията – от едно тесто можете да оформите сладки и солени кроасани.

Кифличките са идеални за празнични закуски или мързеливите утрини в събота и неделя.

Съставки:

300 г кисело мляко

200 г крема сирене

60 мл зехтин/олио (ако приготвяте само сладък вариант на кифличките можете да използвате и кокосово масло – разтопено)

1 ч. л. сол

2 ч. л. захар (ако приготвяте само сладък вариант на кифличките можете да увеличите количеството захар на 4-5 с. л.)

1 пак. бакпулвер

600 г пресято брашно + за разточване

(ако приготвяте само сладък вариант на кифличките можете да добавите и подправки: ванилия или канела)

плънка по желание: пушена сьомга, конфитюр, сушени плодове, парченца шоколад, козе сирене, кашкавал, маслинена паста

20 мл прясно мляко или 1 жълтък

по желание: сусам/мак/филирани бадеми – за намазване на кифличките

Пресейте брашното заедно с бакпулвера, добавете солта, захарта (канела/ванилия ако приготвяте сладък вариант на кифличките), разбъркайте и оформете кладенче. В кладенчето добавете киселото мляко, олиото и крема сиренето, разбъркайте и замесете меко и еластично тесто.

Набрашнете плота или хартия за печене и разточете тестото в голям кръг. Нека като дебелина не е по-дебело от 1 см, разточеното тесто нарежете на триъгълници. В основата на всеки триъгълник поставете малко плънка по ваш вкус (може и да не слагате плънка) и завийте от основата към върха във формата на кифличка. Подредете готовите кифлички върху тавичка с хартия за печене. Преди да ги сложим в загрятата на 180 градуса фурна намажете всяка кифличка с разбит жълтък или прясно мляко за съблазнителна златиста коричка и можете да поръсите с филирани бадеми или сусам/мак.

Печем кифличките докато придобият златист цвят. Извадете ги в кухненска кърпа и ги завийте в нея. Вкусни са и топли, и студени.

Източник: clovesandvanilla