IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да разпознаем глупавия човек?

21 май 2018 10 20

Вижте 6 признака

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Глупостта е като заразна болест, така че е важно внимателно да си избирате средата. Но как да разберем кого трябва да избягваме? И наистина ли е необходимо?

Аз съм сигурна, че глупостта е временно състояние на ума, нещо като недоносеност на бебето. Въпреки това, едва ли правя грешка, ако предположа, че поради собствената си глупост, много хора не живеят толкова щастливо, колкото биха искали. И техните роднини също, казва психологът Мария Тихонова.

Но нека разберем какво точно е глупостта и как тя може да ви попречи да се наслаждавате на живота.

1. Глупакът говори само за себе си

Всяка комуникация включва диалог, а зрял човек обикновено разбира, че това е начин за обмен на информация. Обмен, не натрапване. Разбира се, човек трябва да говори, когато се е случило нещо. Но ако е патология и събеседникът няма възможност да вмъкне дори една дума, имаме работа с глупак. И тук не става въпрос за нарцистичната личност. Всичко, което има значение в този случай е, че човекът не разбира, че слушането е важен ресурс в процеса на придобиване на житейски опит. В допълнение, това качество е много ценно в приятелската комуникация.

2. Има много хора, а той вика силно

Веднага ще направя уговорка, че има изключения, при които говорим за харизма. Става въпрос за тези глупави хора, които често заместват липсата на дълбочина и смисъл с викане. Представете си: ресторант, приглушена светлина, хората комуникират, някой работи зад лаптоп, някой има романтична среща. Тук-там се чува смях или поздрави към новодошли. И изведнъж, сред този уютен шум, досадният глас на дамата, който разказва на събеседника подробностите за личния си живот. Правилата за етикет са изготвени точно заради това – да не изглеждаме глупаци или да се защитим от тях.

Не искаме да слушаме, особено тъй като това не е интересно, плоско... Но това е начинът, по който работи мозъкът ни: трябва да обърнем внимание на звуците, защото понякога животът може да зависи от този факт.

3. Глупакът пренебрегва нуждите на събеседника

Интересно ли му е? Чувства ли се уморен? Глупакът пренебрегва нуждите на събеседника. Особено трудно е за деликатните хора, които се страхуват да не обидят говорещия. Липсата на нужда от обратна връзка говори за инфантилно самочувствие. Такива събеседници приличат на детето, което все още не разбира и не съчувства, че майка му може да уморена, след като е дърпала шейната няколко километра.

4. Глупавият човек се страхува от всичко

Няма да отиде никъде или да направи нещо, което е извън зоната му на комфорт. Постоянното търсене на зона за сигурност затруднява еволюцията. Глупаво е да допуснеш страховете да водят живота ти. Има и обратна страна на медала – човек се втурва в битка, без да претегли рисковете и да ги съобрази със собствените си сили. Колко глупави неща са извършени от тази смелост! Но за мен този втори тип „конници без глава“ са за предпочитане, тъй като се придобива опит, дори отрицателен. Какъв опит и мъдрост може да се търси при човек, който се е затворил между четири стени и експериментира само с търсенето на най-добрия телевизионен канал?

5. Глупакът не се съмнява в собствените си нагласи

Според мен това е пикът на глупостта. Погледнете във всяка област на науката как възгледите се променят с течение на времето. Нещо, което е било смятано за вярно, неоспоримо и след едно откритие всичко се обръща с краката нагоре. Освен това, когато човек не знае как да бъде гъвкав и да вземе предвид новите знания, е пряк път към глупостта.

6. Глупавият човек разделя нещата на черно и бяло

Категоричното отношение и разделянето на черно и бяло, умножено с упоритост, е още един знак за глупост. Непризнаването на полутонове, особеностите на контекста и ситуацията – това със сигурност не е характерно за интелигентните хора.

Този текст е пример за такова разделение. Разделянето на хората на глупави и умни е... много глупаво. В края на краищата, всеки човек има собствена история и опит, което е довело до факта, че на този етап от живота човек говори само за себе си, не се съобразява със събеседника или се страхува. Всеки от нас понякога може да се държи глупаво, така че най-доброто, което можем да направим, е да се фокусираме върху живота си.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари

И само един ( преди 5 години )
глупав човек може да преведе или да напише тази още по-глупава статия!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар