IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 причини да посетите Фестивала на розата в Казанлък

24 май 2018 10 15

Докоснете се до традициите в този край

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Ходили ли сте в Казанлък? Ако все още не сте посещавали този красив български град, краят на месец май или началото на юни е идеалното време за пътуване до там. Фестивалът на розите, който традиционно се провежда по това време, е едно от нещата, което ще ви накара да отидете на това магично място. Тогава градът избира своята Царица Роза и по улиците му преминава празнично шествие. А ароматът от красивите цветя е навсякъде и пленява сетивата.

Tialoto.bg подбра 5 основни причини, с които да ви убеди, че Фестивалът на розите в Казанлък, който започна на 18 май и ще продължи до 3 юни, си заслужава да бъде посетен. Вижте кои са те:

1. Ще присъствате на розобер и розоварене

Сигурно с лека завист изпращате колегите си, които се хвалят наляво и надясно, че отиват в Гърция за уикенда. А защо вие да не присъствате на розобер?! Гледката от полето, изпълнено с розов цвят рано сутрин, ароматът и емоцията, която ще изпитате, не могат да се сравнят с почивката на море, която правим всяко лято.

Празникът на розата в Казанлък датира от 1903 година. Оттогава официално място в програмата се отрежда на розобера и розоваренето. Самодейци от пет села в областта пресъздават ритуала по бране на розов цвят и неговото варене. Присъстващите могат да се присъединят към тях и да си изработят гердан от розови листа. Накрая розоберачите извиват кръшно българско хоро, пеят песни, черпят с розово сладко и вдигат наздравици с гюлова ракия.

2. Може да посетите фестивала на виното „Розе“

Обичате да пътувате из страната, да опитвате традиционна кухня, която върви с алкохол, приготвен от местните майстори. Фестивалът на виното „Розе“ е един от поводите, който ще ви насочи към празниците на розата в Казанлък. Там ще дегустирате различни вина, представени на изложението на винопроизводители от страната и света. Тогава се провежда националният конкурс „Златен кликс“, на който биват отличени най-добрите марки, произвеждащи розе в България.

3. Ще видите на живо Царица Роза – лицето на града

Избирането на най-красивата казанлъчанка не е обикновен конкурс за красота. Предварителен подбор определя най-хубавите абитуриентки, от които остават само три. Жителите на Казанлък вече избраха 50-тата Царица Роза, която ще бъде лицето на града в следващата една година.
„Родената в розовите градини Царица Роза е символ на красотата и уханието на самата роза, младостта и мъдростта на родния край, величието и силата на боговете, плодородието и неизчерпаемата сила на природата, както и неподправената пъстрота на цветя и билки“, споделят от Община Казанлък, която организира конкурса за първи път през 1963 г.

По време на празниците в града, посветени на розата, ще може да видите на живо най-красивото момиче в Казанлък.

4. Ще станете част от розовото карнавално шествие

Освен традиционните за Казанлък ритуали в Розовата долина, друга причина, която ще ви накара да посетите Фестивала на розата, е карнавалното шествие по улиците на града, което се провежда всяка година. В него взимат участие фолклорни състави със традиционните си носии, ученици от местни училища, читалища и детски градини, представители на спортни клубове и на побратимените на Казанлък градове. Всички са закичени с розови гердани и пръскат листа от ароматното цвете след себе си. Разбира се, начело на него е Царица Роза, носеща специално изработена за повода рокля.

5. Музей на розата – една от най-новите придобивки на града

Повечето българи, които често пътуват из страната, обичат да посещават родните музеи. Този на розата в Казанлък, част от исторически музей „Искра“, се намира в новопостроена сграда в парк „Розариум“, в която може да се види първата музейна експозиция на казанлъшката маслодайна роза. Над 150 000 експоната разкриват тайните на розобера и розопроизводството в Розовата долина на България.

Само ако посетите Музея на розата, ще усетите аромата от запазен съд за розово масло – конкума, който е използван за последен път през 1947 г.

Кулминацията на празничната програма за Фестивала на розата ще бъде на 1, 2 и 3 юни. Затова, ако досега не сте ходили на подобно събитие, стягайте багажа и заминавайте.

 

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари