IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 причини да направите комплимент на непознат

18 юли 2018 13 10

Веднага ще се почувствате по-добре

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Науката ни даде добра причина да се усмихваме по-често – действието стимулира огледалните неврони и другият усеща щастието ви, което пък води до подобряване на настроението ви. Какво ли ще се случи, ако кажете няколко добри думи на непознат? Това ще ви донесе три огромни ползи!

1. Излизате от зоната си на комфорт

Когато разговаряте с познати, вие се чувствате спокойни, защото имате предимство – вече знаете някаква информация за тях. Когато обаче опитате да направите комплимент на непознат, е като да пускате тото. Нямате представа дали е правилният, дали другият ще го оцени, разбере и дали ще го приеме. Поставяйки се в подобна ситуация на неизвестност, вие тренирате себе си, помагайки си да разчупите собствената си личност, да станете по-екстровертни и спонтанни.

2. Бързи реакции

Опитвайки се да направите комплимент на непознат, вие тренирате мисленето си, реакциите си и възможността си да преценявате бързо околната среда и хора. Например: по всяка вероятност ще имате по-малко от минута, за да забележите нещо, за което си струва да направите комплимент (дреха, прическа, стил, лично качество) без да изглеждате смешно и нагласено. Тази тренировка ще повиши аналитичните ви способности, което ще ви помогне и в много други сфери.

3. Ставате по-позитивни

Учени са доказали, че допаминът помага да се почувствате щастливи, а той се освобождава в тялото при очакване за награда. Самата награда не е толкова важна в процеса, а по-скоро настройката и очакването за такава. Когато имате позитивни отношения и комуникация с друг човек, защото сте му направили комплимент, мозъкът ви започва да очаква това позитивно усещане и дори да го търси у другия, у създадената атмосфера, което веднага променя цялостното ви настроение. Комплиментът не е магическо оръжие в една дума, но може лесно да промени деня ви и да ви помогне да бъдете по-приветливи, по-щастливи и по-позитивни.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари