IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свеж сок от бъз

9 юни 2018 05 00

Как да се охладим през лятото?

Снимка: Лора (Танева) Рахнева

Снимка: Лора (Танева) Рахнева

Домашният сок от бъз е все по-популярен в последните години, както и всичко ретро, може би. В планинските райони сега е сезонът на белите цветове бъз и затова ви предлагаме да си приготвите домашен сироп от бъз.

Бъзакът като растение позволява приготвянето на два вида сиропи – един от белите му цветове – прекрасна разхладителна напитка, и един от черните му плодове, който се използва за повишаване на имунитета.

Вижте как да го приготвите:

Съставки:

18 цвята бъз – добре цъфнали, набрани от чисти райони

1 кг захар

1 л вода

1 пак. лимонтузу или обелената кора и сокът на 1 биолимон (трябва кората на лимона да не е третирана)

Добре почистени стъклени бутилки с винтови капачки за съхранение

В дълбок съд поставете цветовете бъз, като добре ги огледате да нямат замърсявания и буболечки. Покрийте цветовете с водата и похлупете с чиния, така че цветовете да останат покрити от водата, за да разгърнат в нея ароматите си. Използвам да направя уточнението че цветовете не се мият предварително! Оставете накиснатите цветове във водата за едно денонощие.

На следващия ден прецедете водата от цветовете в дълбока тенджера. Към нея добавете захарта и лимонтузу или лимоновата кора с изцедения лимонов сок, разбъркайте и включете котлона. Разбърквайте сиропа от време на време, докато захарта се разтвори и сиропът заври. Това е моментът в който трябва да го отстраните от котлона, а ако сте използвали кори от лимон, да ги извадите от сиропа.

В добре почистени стъклени шишета прехвърлете сиропа и затворете веднага, докато са още горещи. Обърнете бързо пълните шишета с тапата надолу и ги оставете така докато изстинат. След като сиропът се охлади напълно (аз ги оставям за една нощ) приберете шишетата на тъмно място – шкаф, мазе, килер и можете да съхранявате така до следващото лято. Обикновено от прашеца в цветовете бъз се образува нещо като коронка около гърлото на шишето, но това не е знак че сокът ви е развален.

След отваряне на шишето се опитайте да го консумирате в порядъка на една две седмици, за да не се развали. Сервирайте малка част от сиропа разтворена в газирана или негазирана вода, като може да гарнирате с лимон или мента.

Източник: Clovesandvanilla

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари