IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малки тарталети с крем и ягоди

10 юни 2018 05 00

Как да ги приготвим?

Снимка: Cloves and vanilla

Снимка: Cloves and vanilla

Кошничките са едни от най-прекрасните малки сладкишчета, които помним от детството. Рецептата, която ще ви споделим, е за най-крехките, сладки и прекрасни десертчета от маслено тесто, в които няма как да не се влюбите.

Ще ви ги представим в комбинация с домашен крем, но можете да импровизирате с любимите ви кремове. Важно е да прилагате съотношението – студени бисквити/горещ крем и обратното – студен крем/топло бисквитено тесто!

Ето и как да си приготвите тези създания от рая.

Съставки:

За тестото

100 г пудра захар

125 г меко масло

2 яйца

375-400 г пресято брашно

Подправки: 1 ч. л. ванилов екстракт или 1 опак. ванилена захар

За крема:

Вариант 1 (за горещи сладки)

1 опак. маскарпоне (250 г)

1 опак. цедено кисело мляко (300 г)

5-6 с. л. домашен конфитюр (на вкус)

Вариант 2 (за студени сладки)

500 мл прясно мляко

7 с. л. захар

1 яйце

3 с. л. брашно

Подправки: 1 ч. л. ванилов екстракт или 1 опак. ванилена захар

Формички за тарталети

В дълбока купа разбийте мекото масло с пудрата захар и едното яйце, до получаването на светъл крем. Към кремообразната смес добавете ванилията, второто яйце и 1/3 от брашното и продължете да бъркате с миксер. Добавете остатъка от брашното на две части и отново бъркайте, в началото с миксер, а после на ръка, до получаването на меко, но нелепящо се по ръцете маслено тесто.

Пригответе си формичките за тарталети (малки) и малки орехчета, които ще запазят дупката във всяка кошничка. От тестото вземайте парченца големи колкото орех и с пръсти ги разпределяйте по стените на формичките като притискате по стените на металните формички от вътре навън. На финала изрежете стърчащото над формичките тесто и в образувалата се дупка поставете орехче. Не трябва да притискате орехчетата към тестото, за да не се залепят за него, дори ако искате може предварително да ги намажете с олио/зехтин, за да се вадят по-лесно.

След като напълните формичките, изпечете ги в предварително загрята фурна на 170 градуса за 10-ина минути. Всъщност, когато са готови, вашите тарталети ще придобият леко златиста коричка. Извадете ги от фурната и ги оставете да се охладят, за да ги извадите от формичките. За да ги извадите лесно първо извадете орехчетата, а после сладките от металните формички, но задължително трябва леко да ги охладите – така че металът от формичките да е напълно студен.

Ако ще пълните кошничките със студен крем – това е моментът! Разбъркайте маскарпонето и цеденото кисело мляко със сладкото и напълнете кошничките с малка лъжичка.

В случай че ще приготвяте топъл крем, оставете бисквитените кошнички да се охладят напълно, а през това време пригответе топлия крем. Загрейте 600 мл прясно мляко в дълбока тенджерка, в отделна купичка смесете яйцето, брашното, захарта, 50 мл вода или мляко и ванилията и разбъркайте до хомогенна смес, без бучки. Когато млякото започне да се стопля на котлона добавете сместа с яйцето и започнете да бъркате. Този крем се бърка постоянно, за да не се получат загаряния и бучки от брашното. Когато кремът ви се сгъсти достатъчно го отдръпнете от котлона и разпределете с малка лъжичка в бисквитените кошнички. Оставете тарталетите да се охладят, а кремът да попие в бисквитката.

Сервирайте с малко домашен конфитюр и добро настроение!

Източник: Clovesandvanilla

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари