IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 места, които да посетите в Плевен

11 юни 2018 10 00

Време е за пътуване до Северна България

Източник: Община Плевен

Източник: Община Плевен

Чувайки за Плевен, много хора се сещат първо за Панорамата. Това е най-известното място в града, което много от нас са посетили по време на някоя ученическа екскурзия. Но освен него има много други интересни места, които си струва да посетим.

Известният град в Северна България може да бъде разгледан за един уикенд. Ако обичате да пътувате из страната, задължително трябва да отскочите и до Плевен. Разположен в централната част на Дунавската равнина, той се намира на 163 км от София и близо 140 от Пловдив. Най-големият квартал в него е „Строгозия“ – с близо 40 000 жители. Така римляните са нарекли крепостта, която построили за пътя от Ескус за Филипополис.

Градът има богата история. Предлагаме ви 5 места в Плевен, които да разгледате през почивните дни:

1. Панорама „Плевенска епопея“

Панорамата „Плевенска епопея 1877 г.“ е уникално място, намиращо се в района на Скобелевия парк в града. Музеят, чиято архитектура се различава значително от традиционните в други части на страната, е построен в чест на 100-годишнината от Освобождението на България от османско иго. Открит е с тържествена церемония на 10 декември 1977 г.

Сградата сякаш е повдигната върху 4 щика, олицетворяващи оръжието, донесло свободата. Те носят 4 хоризонтално разположени пръстена, 3 от които са символ на атаките срещу Плевен, а последният – обсадата на града.

Има четири основни зали в Плевенската епопея – уводна, панорама, диорама и заключителна. В първата посетителите могат да видят основни моменти от българската история и Руско-турската война, Османското иго, Априлското въстание, Защита на Самарското знаме, Боят на Шипка... Във втората зала е разположено панорамно платно, което пресъздава най-мащабното и кръвопролитно сражение за Плевен – Третият щурм (11-12 септември 1877 г.).

2. Регионален исторически музей

Друго място в града с впечатляваща сграда. В него се съхраняват над 180 000 експоната. Ценностите, разположени в тях са разделени в секторите Археология, Османско владичество и Възраждане, Нова и най-нова история, Етнография и Природа. Общо 5 зали представят икономическото и културно израстване по българските земи от Османското владичество до Освобождението на България.

3. Храм „Свети Георги Победоносец“

Той е изграден в памет на румънските и руски войници, загинали в битката за освобождението на Плевен. Много видни българи дават средства за построяването на мавзолея-параклис. Първата копка на строежа е направена през 1903 година. Проектът на църквата е дело на архитект Пенчо Койчев, който използва бял дялан камък, железобетон и гранит за направата на храма.

Имената на загиналите и местата на сраженията са изписани на две гранитни плочи. Църквата е известна с уникален иконостас, изработен от Иван Травницки. На него са изрисувани иконите „12-те апостоли“, „Св. Александър Невски“, „Исус Христос“, „Св. Георги Победоносец“ и „Св. Богородица с Младенеца“.

Източник: Община Плевен

4. Парк „Кайлъка“

Едно от любимите места за разходка на жителите и гостите на града. Паркът, който се простира на около 10 000 декара площ, се намира в централната част на Плевен. Признат е за защитена територия, защото в него има уникални растения, птици и бозайници, защитени от Червената книга на България. В „Кайлъка“ са открити останки от късноантичната крепост „Строгозия“. От нея са запазени две порти, три кули, части от жилищни сгради и стара раннохристиянска базилика. Част от парка е Музеят на виното, разположен в пещера. В него има богата колекция на вина.

5. Водни каскади

Центърът на Плевен се слави с комплекса от водни каскади. Той разполага с пеещ фонтан, няколко водни огледала и три каскади. Всички те са осветени с различни светлини, които придават на мястото още по-приятна атмосфера през нощта.

Водата в каскадата тече от края на пролетта до началото на зимата и предлага невероятна гледка и място за почивка на гражданите и гостите на Плевен. А през лятото е идеално място да избягаш от големите жеги и да се разхладиш около величествените фонтани.

Има още много забележителности, които да видите в Плевен и областта.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

ГОСТ ( преди 5 години )
Крепостта и съответно кварталът носят името "СТОРгозия".
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар