IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 огромни разлики между баща и татко

11 юни 2018 07 10

Всеки мъж автоматично става баща, когато му се роди дете, но титлата „татко“ се печели

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Да, има известна разлика между баща и татко. И двамата могат да станат и да отидат на работа, за да осигурят прехраната на семейството си, дори и да мразят работата си. И двамата може да осигурят екстри на децата си като уроци по пиано или летен лагер.

И двамата могат физически да „присъстват“ в събитията (училищни или извънкласни), в които децата им участват.

Въпреки това „разликата“ е по-дълбока и по-жизненоважна за всяко дете. Ето списък на тези 4 неща, които могат да осигурят титлата на „татко“ на всеки един баща, стига той да се постарае:

1. Таткото мисли, преди да коментира

Звучи просто, но е факт че има голяма разлика между бруталната и тактичната честност. Ако едно дете търси одобрението на баща си и/или много иска да го направи горд, но по една или друга причина не се справя, то иска да чуе философско разбиране защо това не се случва, а не да чува само сурови критики, за които детската му психика не е готова.

2. Таткото взаимодейства и си играе с детето, говорейки неговия език

Факт е, че не всеки баща има търпение и желание да си играе със своето дете. Освен това не всеки баща е склонен да обсъжда темите, които вълнуват неговото дете към момента (някои от тях наистина са скучни, но пък за детето са важни). Тези моменти може да изглеждат незначителни за самия баща, но те остават траен спомен за детето. Освен това именно тези моменти създават високо ниво на доверие и емоционална връзка между бащата и неговия син и/или дъщеря.

3. Таткото дава добър пример на децата си

Мъжът, който заслужава титлата „татко“ показва любов, състрадание и търпение не само към семейството си, но и към всички стойностни хора като цяло. Той не злоупотребява вербално и/или физически с хората, и не ги омаловажава, когато те не са съгласни с него. Таткото не обижда майката на децата си и не използва наследниците си като пешки, за да отмъсти на бившата си съпруга, например. Той не прави абсолютно нищо, което би могло да застраши емоционалния свят на детето му.

Добрият татко учи детето си да показва уважение към хората, да бъде учтиво и да поздравява.

4. Таткото защитава децата си.

Ако детето отиде при баща си и му каже, че някой се е отнесъл грубо и несправедливо към него, бащата не би трябвало да оставя наследника си да се оправя сам в сложната ситуация. Добрият татко ще зададе правилните въпроси на детето си, ще разнищи случката, за да се увери, че наследникът му казва истината, след което ще предприеме действия тя да не се повтаря никога повече.

Истинският татко незабавно успокоява детето, казва му че то не е направило нищо лошо и го уверява, че ще направи всичко възможно нищо лошо да не му се случи отново.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари