IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 грешки, които да избягвате, ако ще искате увеличение на заплатата

18 юни 2018 11 40

Този разговор плаши много служители

Снимка:istockphoto.com

Снимка:istockphoto.com

За много хора задачата да почукат на вратата на шефа си, за да разговарят с него за повишение на заплатата си, изглежда почти непосилна. И все пак много от нас се престрашават да проведат този неприятен разговор, или притиснати от нуждата, или мотивирани от вътрешната си убеденост, че заслужават повече.

Хубаво е преди да проведете този страховит разговор с шефа, да се подготвите за него умно. Важно е да бъдете по-агресивни и упорити, когато искате увеличение на заплатата.

Ето и четири грешки, които да избягвате по време на този разговор, ако искате да получите своето:

1. „От години съм с тази заплата!“

Това изречение не е подходяща основа или добър старт на разговора с шефа ви за увеличение на заплатата ви. Според много експерти, концепцията за годишно покачване на заплатата на служителите не се спазва в огромен брой компании, което прави този довод безполезен. По-добре подчертайте стойността, която носите на компанията, за да обосновете молбата си. Би било много по-умно да покажете какъв е вашият материален принос за бизнеса и какво имате намерение да допринесете в бъдеще.

2. „Знам, че бързате, но може ли да ви попитам нещо?“

Както с всичко друго в живота, времето е важно, когато става въпрос за договаряне на заплатата. Не може да очаквате, че ще хванете шефа си в крачка между негови ангажименти и набързо ще му обясните искането си за повече пари. Трябва да планирате среща с мениджъра си, като изложите доводи, които да подкрепят молбата ви за по-високи доходи. Не е добра идея да изненадате мениджъра си с рязка или ненавременна дискусия за пари. Почти сигурно е, че ще отхвърли молбата ви. Вие трябва да покажете уважение и разбиране към работното натоварване на шефа си, особено ако ще искате съдействие от него.

3. „Колегата ми печели повече от мен!“

Ако ще се застъпвате за себе си, защото смятате, че не сте достатъчно добре платени, не е разумно да обсъждате заплатите на колегите си. Равностойното заплащане е субективен въпрос. Винаги съществуват фактори като по-голям опит, например, които могат да засегнат степените на заплатите. Вместо да изглеждате детински, казвайки: „Това не е справедливо!“, отговорете на въпроса защо компанията трябва да инвестира повече във вас. Ако вашият работодател просто не може да си позволи да ви плаща повече, помислете дали има други ползи, които също бихте оценили като по-гъвкаво работно време, допълнителни дни на отпуск и др.

4. „Купувам си жилище и имам нужда от повече пари.“

За съжаление, промените в личния ви живот не оправдават желанието ви за повишение на заплатата. Значимите събития в живота ви няма да накарат шефа ви да ви даде повече пари. Нужен ви е по-сериозен аргумент, който засяга вашето представяне в службата и стойността ви за фирмата. Все пак бъдете разумни относно очакванията си. Във всеки сектор си има таван на заплатите и е добре да сте наясно с това.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари