IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отмиране или пълен колапс? Светът има три пътя на развитие

21 юни 2018 08 30

Вижте какво смятат за бъдещето астрофизици

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Човечеството ще се развива по един от трите възможни пътища - "отмиране", "меко кацане" или "пълен колапс". До тези заключения стигнаха астрофизици под ръководството на Адам Франк от университета в Рочестър, щата Ню Йорк, съобщи Лайф.

В рамките на изследването вниманието било фокусирано върху цивилизация, която използва природни ресурси, за да може хабитати да еволюират и да се разширят. При това големият добив на изкопаеми води до увеличаване на населението, но условията в околната среда толкова много се влошават, че хората са застрашени от смърт.

В съответствие с първия сценарий, наречен "отмиране", човечеството прекалено активно се развива и използва много ресурси. В резултат популацията хора на планетата достига до своя пик, а след това населението рязко намалява. В края на краищата остават толкова хора, колкото Земята може "да изхрани". Седемдесет процента от земляните трябва да си отидат от този свят, за да може планетата "да изхрани" останалите 30 процента.

Вторият сценарий е наречен "меко кацане". В този случай "екзоцивилизацията" първоначално тръгва по първия път. Когато достига критичната точка, започва плавен преход към следващия вид ресурси. Това спасява голяма част от човечеството и съхранява околната среда.

В съответствие с третия сценарий, наречен "пълен колапс", условията на планетата толкова бързо се влошават, че преходът вече не може да попречи на пълното измиране.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари