IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пън Лиюен: Режисиран образ или силна жена?

7 юли 2018 12 00

Първата дама на Китай под прожекторите

Снимки: Reuters

Снимки: Reuters

Съпругата на председателя на Китайската народна република Си Цзинпин – Пън Лиюен, е известна певица. Когато среща бъдещия си съпруг през 1986 г., почти никой още не е чувал за него, но Пън е вече известна и обичана като артист.

Тя е наричана от народа си Феята на божурите – почитано цвете в Китай, въплъщаващо в себе си красота и чувственост. Освен че е елегантна и възпитана, президентшата е умна жена, със силен характер и упражнява значително влияние в страната. Има и военен чин – генерал-майор, разказва сп. Story.

Тя неизменно придружава съпруга си при визити в чужбина. И неизменно предизвиква бурен интерес, защото е първата президентша в историята на Китайската народна република, която охотно присъства в общественото пространство.

Първата дама на Китай започва кариерата си на певица в армията, където постъпва като 18-годишна девойка.

Първият ѝ голям успех идва с участието ѝ в новогодишната програма на китайската държавна телевизия през 1982-а, където с народни и патриотични песни вдъхновява цялата нация. Откакто обаче става ясно, че съпругът ѝ се насочва към върховете на партийното и държавно ръководство, тя постепенно изоставя сцената.

Пън Лиюен е посветена на социални проекти, като борбата срещу СПИН и туберкулозата. Тя е извънреден посланик на Световната здравна организация за кампаниите срещу тези две заболявания. Президентското семейство има една дъщеря, която завършва Харвардския университет през 2015 г.

Китайците обожават своята президентша. Тя укрепва „нежната власт“ на Китай, казват за нея политически анализатори. Освен това като певица презентира успешно китайската култура в чужбина. Стив Чанг, директор на Китайския политически институт към университета в Нотингам, също смята, че Пън Лиюен е много подходяща за ролята на първа дама. Според него единственият проблем за имиджа ѝ навън е военното ѝ минало. В интернет могат да се открият записи, в които младата дама пее пред военна част, за която се твърди, че е участвала в смазването на демократичните протести на площад Тянанмън през 1989 г.

Стилът на 55-годишната първа дама също е адмириран от почитателите ѝ, а и от модните спецове, които я сравняват с Мишел Обама и Карла Бруни-Саркози. Пън залага основно на китайски модни марки, докато повечето китайски политици по правило разчитат на чуждестранните дизайнери.

„При цялото внимание към личността и стила на Пън Лиюен не бива да се забравя, че нейните задачи и нейната роля се определят от партийната върхушка – напомня френският синолог Жан-Пиер Кабестан. – Изявите ѝ са добре репетирани, всичко е уговорено с партията. Китайското ръководство не оставя нищо на случайността“.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари