IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вземете живота в ръцете си с няколко лесни стъпки

17 юли 2018 10 40

Поемете отговорност

IStockphoto

IStockphoto

„Животът си е мой и ще правя с него каквото си искам. Не може вечно да ми заповядваш“. Много често тийнейджърите казват това на родителите си при поредния им скандал. Дори и да отричат, по-късно разбират, че в голям процент от случаите родителите им са били прави.

Младежите имат право на грешки, но възрастните – не, защото понякога цената им е доста висока. Колкото и да сме привързани към семейството, идва момент, в който всеки трябва да „вземе“ живота си в ръцете и да поеме по своя собствен път. Но това невинаги е толкова лесно. Има хора, на които им трябват години, за да разберат кои са и с какво искат да се занимават.

Ако се лутате между „живее ми се“, „какво ще кажат хората“ или правилното и грешното, значи все още не сте достигнали момента, в който сте готови да заживеете сам, да поемате отговорност за действията си и отстоявате своите позиции. Ако на вас ви се яде пица в петък вечер, но съквартирантите ви настояват за китайско и надделяват, значи трябва по-сериозно да помислите как ще живеете оттук нататък. Не става дума за храната, а за нещо много повече – ако не може да кажете ясно, че искате пица, ще можете ли да предприемете по-сериозни стъпки като напускане на работа, създаване на семейство и други.

Как да бъдете по-сериозни и да „хванете“ живота в ръцете си?

1. Не се успивайте – никой човек, който става трудно сутрин и закъснява за работа, не може да убеди околните, че подхожда сериозно към работата и отговорностите на живота. Ако той не успява да се събуди навреме, за да разходи кучето или да направи закуска за близките си, как ще бъде отговорен служител или родител на едно или повече деца...

2. Не се срамувайте да споделяте мнението си на глас – човек, който си мълчи или не иска да заеме позиция по даден въпрос е безгласна буква, която всеки може да „смачка“. Понякога е трудно да се спори с околните, но ако не ви харесва нещо, не си трайте, а кажете мнението си на глас. То може невинаги да е правилно, но вие заслужавате да бъде чуто.

3. Вземайте решения – липсата на мнение може да се смята и за бягане от отговорност. Не се притеснявайте да говорите с колегите и роднините си по въпроси, които ви вълнуват. Бъдете по-решителни, никой не харесва хората с мекушави характери.

4. Фокусирайте се върху парите – ако искате да бъдете самостоятелни, ще трябва да започнете да разбирате от финанси. Няма как да се справяте със сметките за ток, вода, квартира и други, ако не можете да си направите сметката, както се казва. Винаги, когато получите заплата, не бързайте да харчите, а първо си направете списък с най-спешните разходи, за които трябва да отделите пари.

5. Оставайте насаме със себе си – може да звучи клиширано, но понякога човек трябва да се усамоти, за да подреди мислите и приоритетите си. Отделяйте време за релакс или други занимания, с които ще постигнете баланс на тялото и душата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари