IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да простите на човек, който не желае да ви се извини

20 август 2018 08 20

Негодуванието само ви вреди повече

Снимка: istockphoto.com

Снимка: istockphoto.com

Възможно е в живота си да се срещнете много хора, които да нараняват чувствата ви и после да не показват и грам угризение. Едно от най-трудните неща, които трябва да направите, е да се научите как да прощавате на такива хора, въпреки болката и/или обидата, която са ви причинили.

Да се научите да прощавате на хора, които не ви се извиняват, е наистина трудна мисия, но пък таенето на негодувание, може да ви навреди още повече. Прощавайки на тях, вие всъщност помагате на себе си. Ние не можем да контролираме действията на такива хора, но можем да контролираме собствената си реакция.

Ето и как да се научите да прощавате на хората, които не желаят да ви поискат прошка за стореното:

1.Съсредоточете се върху себе си

Прошката често се свързва с освобождаването на човека, който ви е наранил с действията или поведението си от неговата вина. В случая обаче най-добре е да насочите фокуса си не към този човек, а върху себе си. Съсредоточете се върху това, от което се нуждаете в настоящия момент. Предприемате някакви действия, които да ви накарат да се чувствате по-щастливи. Превърнете в приоритет собствената си личност.

2.Поемайте отговорност за собствените си чувства

Думите и действията на другите могат да ни наранят, но ако искаме да се научим да прощаваме, ние преди всичко, трябва да се научим да поемаме отговорност за собствените си чувства. Не е редно да обвиняваме други хора за начина, по който се чувстваме в един дълъг период от време. В крайна сметка, трябва да загърбите болката възможно най-бързо, а не да ѝ се оставяте. Проявете вътрешна сила и не се оставяйте други хора да контролират чувствата ви.

3.Замислете се за собствените си действия

Това е една от най-трудните части на прошката, но е необходим елемент от нашето личностно израстване. Егото ни иска да се чувстваме наранени, без да се налага да поемаме отговорност за ролята, която сме имали в съответната, неприятна ситуация. Нашата истина често е едностранчива. Сигурно човекът, който ни е наранил е наистина е виновен, но много е възможно и ние да сме направили нещо, с което да сме го провокирали да се държи лошо. След като вътрешно си признаем, че сме изиграли някаква роля в съответната драма, едва тогава ще можем да се отървем от негативните си чувства, които имаме към този човек. Едва тогава ще осъзнаем, че никой не е съвършен и че скандалите обикновено са двупосочна улица.

4.Спрете да живеете в миналото, насочете се към настоящето

Ако не можете да простите на някого за това, което ви е причинил, вероятно това е така, защото непрекъснато преживявате неприятната ситуация отново и отново в главата си. Трябва да спрете да мислите за миналото, защото така придавате излишна тежест на случилото се. Върнете се към настоящето, където нещата наистина се нуждаят от вашето внимание.

5.Разговаряйте с някой, на когото вярвате

Ако има някой в живота ви, на когото можете да се доверите, поискайте неговото мнение за ситуацията. Чуждата гледна точка може да ви бъде много полезна, тъй като може да погледнете на събитията от друг ъгъл. Именно чуждото мнение може да ви вдъхнови да простите и да преминете напред с живота си.

"Прошката е атрибут на силните." - Махатма Ганди

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари