IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо загубата на приятел боли повече от раздяла с гаджето?

21 август 2018 11 50

Ето 3 причини

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Истинското приятелство, както и сериозната връзка, се градят с години, но могат да рухнат за минути. Но загубата на приятел е много по-тежка в сравнение с тази при раздяла с гаджето. Това твърдят американски учени. 

Най-добрият приятел е този, който ни спасява в напечени ситуации. Той е до нас, когато сме тъжни или имаме повод за празнуване. Но понякога само няколко думи могат да станат повод за караница и сложат край на хубавите отношения. 

Някои хора срещаме още в детството - моментът от живота ни, в който създаваме най-искрените приятелства. Според специалистите, загубата на добър приятел носи повече тъга, защото с този човек сме прекарали много повече време, отколкото с гаджето. И при двете има някаква привързаност, но при приятелите тя е много по-силна. 

Ето 3 причини, поради които от загубата на приятел боли повече: 

1. Силна връзка

Приятелите имат изключително силна връзка помежду си. Както стана ясно, някои може да се познават още от детската градина и с годините да са изградили отношения, на които да завидят много хора. Те са правили едни и същи пакости на двора пред блока, а вече пораснали и движещи се в една компания, да имат едни и същи майтапи и истории, на които да се смеят. Даже има приятели, които са запазили тайния си език, който с който може да си говорят различни щуротии, без никой да ги разбере. Ако прекъснете комуникацията с най-добрия си приятел поради някаква причина, може да намерите нов, но с него трудно ще изградите същата връзка. 

2. На стари години по-трудно се сприятеляваме

Като малки бързо си намирахме приятели - на площадката, скачайки на въже или играейки на криеница; в училище и гимназията- заради общите ни интереси. Но с увеличаване на възрастта сприятеляването е доста по-трудно. Много от нас са самотни и имат нужда от общуване сред хора, но заради малкото свободно време, с което разполагат, не могат да създадат нови контакти. 

3. Отразява се зле на психиката

Ако сме силно разочаровани от приятел, с който сме били близки с години, ни трябва време, за да преодолеем това, че той вече го няма. Има хора, които са по-чувствителни и липсата на най-добрия им приятел може да ги докара до депресивно състояние и вменяване на чувство за вина. Ако това се случи и вие продължавате да се питате защо този човек ви е предал, по-добре поговорете с него и се опитайте да изгладите недоразуменията, за да не пострада психиката ви. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари