IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От първо лице: Харесва ми да изхвърлям вещи, нормално ли е?

25 август 2018 11 00

Отговорът на психоаналитика

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Възможно е да се отнасям лековато към вещите. Често изхвърлям нещо, което все още може да се използва. Ако приятелите ми ми предложат дрехи или чанта, аз ги вземам, въпреки че знам, че едва ли ще ги нося някога. И когато дойде времето за пролетно почистване, изхвърлям дори някои нови неща. Не знам дали това е нормално.

Виктория, на 22 години

Виктория, няма правила или норми за това как да се отнасяме с вещите. Всеки действа както той обича. Наблюдавайте колко този навик да изхвърляте се намесва в ежедневието ви. Колко често купувате нови неща? Може би, изхвърляйки стари дрехи, много скоро ги заменяте с нови и това е една от причините да се отървавате от тях? Пишеш, че не само е лесно да се изхвърлиш, но лесно взимаш вещи, които ти предлагат приятелите. Наблюдавайте какво чувствате всеки път, когато изхвърляте нещата. Може да е част от черта на характера ни, струва ни се, че като се разделим с нещо, най-сетне ще се отървем от тази част.

Понякога възможността лесно да се разделите с вещите дава чувство за свобода и увереност. Този навик често е характерен за тези, които са израснали в бедно семейство. Като дете сме принудени да пазим старите неща и сега можем лесно да се разделим с тях.

Ако се притеснявате от този навик, преди да да се разделите с него - опитайте да оцените неговата стойност. Изчислете колко печелите на час в работата си. И си задайте след това въпроса след това дали ще ви е лесно да го зачеркнете. Не пренебрегвайте положителната страна на навика. Със сигурност в дома ви няма боклук, лесно се диша и има много свободно пространство.

Лариса Харланова, психоаналитик, за psychologies

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари