IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 навика, които пречат на концентрацията ви

19 септември 2018 09 20

Вижте защо ви е трудно да се съсредоточите в офиса

Снимка: istockphoto.com

Снимка: istockphoto.com

Има много специфични черти и навици, които водят към успех и една от тях е именно възможността на човек да се съсредоточава. Да бъдеш в състояние да фокусираш съзнанието си върху дадена задача е нещо, което ти позволява да свършиш работата много по-бързо и ефективно.

За съжаление концентрацията не е много лесна за постигане за повечето от нас. Много хора имат проблеми с нея, като често някои техни ежедневни навици засягат способността им да се фокусират.

Ето и кои са тези навици, които пречат на съсредоточаването ви:

1. Жонглиране с много задачи едновременно

Много хора ще си помислят, че жонглирането с многобройни задачи е полезно, но не е особено ефективно. За съжаление научните изследвания показват, че малцина от нас се справят умело с качественото извършване на повече от две задачи едновременно. Всъщност този навик разделя вниманието ни и пречи на фокусирането ни, което пък ни кара да правим повече грешки и ни носи стрес и изтощение.

2. Честата проверка на електронната поща

Ако някой от вас смята, че като проверява електронната си поща през целия ден, това ще го направи по-производителен – объркал се е! Всъщност непрекъснатото влизане в електронната поща може да бъде доста разсейващо, както и постоянното следене на социалните медии. Ако искате да се съсредоточите върху някаква конкретна задача в службата, наложете си да не си четете имейлите поне един час (освен ако не чакате имейл свързан със задачата).

3. Започване от по-лесните задачи

Когато си съставяме списък със задачи за деня, повечето от нас предпочитат да започнат да отмятат първо по-лесните ангажименти. Така ние губим възможност да обърнем повече внимание на по-важните неща. Проучванията установяват, че волята ни да постигнем всичко намалява с течение на времето. Това означава, че докато приключим с малките задачи, ние можем да се уморим и да се демотивираме за по-важните, които да си останат недовършени. Така че, винаги започвайте да изпълнявате списъка си от най-важните към най-маловажните задачи.

4. Твърде много работни срещи в един ден

Ако имате твърде много работни срещи в един ден, нормално е да ви е трудно да съсредоточите вниманието си върху работата. Срещите са си един вид разсейване. Разбира се, понякога те са необходими, но в по-голямата си част те заемат ценно време и пречат на производителността на служителите.

5. Обичате да се оплаквате

Според много проучвания гневът и разочарованието ни правят много по-неефективни. Навикът ни да се оплакваме ни изтощава психически. Вместо да се оплаквате от дребни неща като шумната атмосфера, лошото осветление, духането на климатика или неудобния офис стол, опитайте се просто да се съсредоточите върху това, което трябва да направите.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари