IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Личен опит: Жена ми се опитва да ме манипулира!

21 септември 2018 11 40

Какъв е отговорът на психолога?

Снимка: Istock

Снимка: Istock

През всичките шест години брак аз и съпругата ми винаги обсъждахме заедно плановете си, бюджета си, решението на проблемите си. Обикновено стигахме до решение, което удовлетворява и двамата. Но отскоро все по-често нарушава това негласно споразумение. Моите коментари са последвани от обвинения. В един момент започнах да управлявам сам бюджета на семейството, имаме спестявания, но връзката ни се влоши. Тя заплашва с развод и да вземе децата. Обичам я, но не искам да бъда манипулиран. Как да постъпя?
Виктор, на 39 години

Виктор, тази ситуация не е нещо уникално. Много от нас играят безсмислената семейна игра, наречена „борба за власт и влияние“. Козовете обикновено са доста традиционни: съпругът има пари, съпругата му има деца.

На фона на постоянното изясняване на отношенията основният въпрос не намира отговор – защо не ме цениш и уважаваш? Силите са приблизително еднакви, от постоянното дърпане на въжето вече са изхабени ръцете, боли при двамата, но се борите „за победния край“.

В такива продължителни семейни битки победители няма. Трябва да има признаване на правото да бъдете това, което сте. Това, че сте спестили пари няма как да компенсира разрива в отношенията. В партньорството като цяло няма как нито да спечелите, нито да доказвате нещо. Не забравяйте, че всяка „победа“ – както и „победата“ на вашата съпруга, влошава вашата връзка.

Да „заровите томахавката на войната“ е възможно само заедно и едновременно. Това е реалистично само ако и двамата сте наясно и искате партньорството да е по-важно от това кой е прав и кой е виновен.
Екатерина Михайлова, психолог

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари