IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Физическо докосване – защо е толкова важно?

26 септември 2018 12 20

Ето 4 причини

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Неволно опиране в тялото на друг в градския транспорт, ръкостискане, държане на ръцете на двама влюбени, милване на лицето или главата с ръка. Това са различни примери за физическо докосване, някои от които са много важни за общуването между хората.

Обикновено се отдръпваме настрани, ако непознат ни пипне в метрото или в магазина, но пък обожаваме да ни прегръщат любимите хора. И двете са вид докосване, но носят различно усещане.

Ако наблюдавате по-внимателно езика на тялото на една двойка на улицата, може да разберете много за нея. Гушкането, честите целувки, галенето, са признак, че всичко между двамата е добре. Ако двамата стоят на дистанция един от друг и почти не се докосват, най-вероятно имат някакъв проблем в комуникацията.

Ето четири причини, поради които физическото докосване е толкова важно за тялото:

1. Подобрява общото състояние

Масажът, акупунктурата и други специфични техники, включващи докосване, се използват от векове. Те се прилагат при болки в мускулите и ставите, за намаляване на стреса, отпускане на тялото и подобряване на състоянието при някои здравословни проблеми.

2. Предава положителна енергия

Когато човек плаче, чувства се зле и е в безизходица, му е нужна поне една прегръдка, за да почне да мисли по-положително. Този жест към приятел или близък, поставянето на ръка върху неговата, потупване по гърба, предават положителна енергия и успокояват другия.

3. Докосването привлича

Физическото докосване носи емоции. Близостта към роднините е една, но към интимните партньори е съвсем друга. Начинът, по който се свързваме с хората около нас, говори много. Понякога една целувка по бузата или прегръдка привлича другия и намеква, че той не е безразличен към вас.

4. Помага в общуването

Светът на новите технологии промени до голяма степен комуникацията между хората. Ако погледнем в парка или в метрото, ще видим хора, които непрестанно гледат в мобилните си телефони и почти не си говорят. А това е пагубно за отношенията. Ръкостискането, потупването по рамото, прегръдката, целувката, са нещата, които подпомагат общуването.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари