Необходими продукти:
2 задни свински джолана
2 глави стар лук
2 големи моркова
250 г пресни печурки
6-7 скилидки чесън
100 г пушена сланина
сол
червен пипер
2 дафинови листа
100 мл червено вино
100 мл олио(за кетоварианта олио от гроздови семки)
Начин на приготвяне:
Джоланите се измиват и подсушават добре, натриват се със сол. С тънък остър нож се правят по няколко прореза във всеки джолан и се шпикова с парченца пушена сланина и скилидки чесън. В малка паничка смесваме олиото и червения пипер и хубаво намазваме от всички страни джоланите. На дъното на глинения съд поставяме част от лука разрязан на две или четири, морковите нарязани на едри колела, гъбите нарязани на две и дафиновия лист. Върху канапето от зеленчуци слагаме джоланите и между тях останалите зеленчуци, добавяме виното.
Слагаме в студена фурна и печем първоначално докато заври на 200 градуса с вентилатор, а след това намаляваме на 160 градуса. След 4 часа месото пада от кокала с лекота. Задължително се консумира с червено вино и добра компания.
Източник: Wellcometomykitchen
Коментари