IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 техники за боядисване на яйца

21 април 2019 05 00

За по-шарен Великден

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Традицията повелява на Велики четвъртък всяко семейство да боядисва своите яйца. Това трябва да стане рано сутрин или след ден – на Велика събота.

Яйцата трябва да са обагрени точно преди Възкресение Христово. Първото задължително трябва да е червено – символизиращо кръвта на Христос. С него стопанката на дома боядисва челата на децата и всички останали, като прави кръст. То се оставя настрани и трябва да стои в къщата до другия Великден – за здраве и берекет в дома. Второто е със същия цвят, като се оставя в църквата по време на литургията.

Несъмнено боядисването на яйцата е любимо занимание на много хора. Ако искате тази година те да бъдат по-оригинални, ви предлагаме няколко техники, които може да използвате. Те са много лесни, стига да имате необходимите материали.

Декупаж

Основното което ви трябва, са бели яйца и шарени салфетки с различни мотиви, които могат да се поберат на цялата им площ. Отделно си пригответе поне 1-2 сурови яйца, от които ще използвате само белтък.

С ножичка изрежете внимателно мотивите от салфетката, например цветя. Сложете белтък в малка чашка и с помощта на четка нанесете малко върху свареното яйце. После с потупващо движение залепете върху него изрязаното парче от салфетка. Така може да получите „цветни яйца“ и всякакви други шарки, с които определено ще блеснете пред гостите си на Великден. Оставете яйцата настрани, за да изсъхнат хубаво, след около 15-20 минути ще са напълно готови.

Мрамор

Нашите прадеди са използвали люспите от лук, за да придадат някакъв по-различен цвят на варените яйца. Тогава просто са ги варили във вода, пълна с люспи. Но в наши дни може да променим малко техниката като нарежем събраните в кухнята люспи на тънки ленти. Слагаме всяко яйце в малко парче чорапогащник и разпределяме парчетата върху него. Завързваме в ластик и варим яйцата 10-15 минути на бавен огън. Получава се така наречената „мраморна“ окраска по черупката.

Другият вариант е върху яйцата да поставите детелинки, след което да ги увиете с чорапогащник и варите с люспите за известно време.

Как да боядисате яйцата с коприна?

Омбре

Целта е по повърхността на яйцето да се получат няколко различни нюанса. След като сварите яйцата, за предпочитане бели, разтворете различни бои според тяхното указание. Добавете към купичките оцет, за да може цветовете да са по-наситени.

Първо трябва да потопите половината от яйцето в една боя за около минута. После правите същото, но вече оставяте 1/3 от яйцето извън боята. При следващото потапяне 2/3 от него трябва да е навън, с което най-долната част ще стане по-тъмна. Накрая слагате „дупето“ на яйцето в боята за няколко минути. Оставете яйцата настрана да изсъхнат добре.

Шарене с памук

Като малки може би сте боядисвали яйцата по този начин. Купете си един пакет обикновен памук (не тампони). Накъсвате няколко парчета от него – не трябва да са много дебели или пък много тънки. С лъжица напръсквате по него от различните бои, след което обвивате добре свареното и още неизстинало яйце с памука. След около 3-4 минути разтваряте и оставяте настрани да изсъхне.

Лица с маркер

Може да вземете черен маркер, с който да нарисувате различни физиономии по яйцата. Направете очи, уста, усмивка, ръце. Друг вариант е да купите самозалепващи се очички от магазин за артматериали, които да поставите върху яйцата.

Каквато и техника да изберете, знайте, че традицията и желанието да зарадвате близките си, са най-важни.

Снимки: IStockphoto

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари