IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природозащитници: Бойкотирайте Шри Ланка!

16 август 2019 05 40

Призивът е заради снимка на немощен слон, появила се в социалните мрежи

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Организация за защита на животните призова туристите да бойкотират забавленията със слонове в Шри Ланка. Причината е скорошни снимки, които се появиха в социалните мрежи. На тях е показан женският слон Тикири, а видът ѝ е повече от притеснителен. 

Кожата ѝ е залепнала за ребрата, очите ѝ са хлътнали, а хоботът ѝ е пожълтял. Снимката е споделена в профила на организацията „Спасете слоновете“ от нейната основателка Лек Шайлерт. „Това е Тикири, женски болен слон на 70 години. Тя е една от 60 слонове, които трябва да работят по време на фестивала Пераха в Шри Ланка“, пише тя. 

Според поста ѝ, слонът започва своето участие много рано през деня и се прибира доста късно. Това се случва в продължение на 10 поредни вечери, а животното е подложено на постоянен шум от хората и фойерверките. Димът също се оказва голям фактор за влошеното здравословно състояние. 

Задачата на Тикири е да премине няколко километра всяка вечер, за да може хората да се докоснат до нея и да се почувстват благословени по време на церемонията. Фестивалът се провежда всяка година и в него са включени атракции като танцьори, изпълнителни и украсени слонове, които често са задължени да носят странни и тежки костюми. 

"Никой не вижда изнемощялото ѝ тяло заради костюма. Никой не вижда сълзите в очите ѝ, които са засегнати от силните светлини, които светят на маската на лицето ѝ. Никой не вижда трудното ѝ ходене, тъй като краката ѝ са оковани“, продължава постът. 

Фондацията „Спасете слоновете“ е базирана в Тайланд и се грижи за слоновете, които са спасени от плен. Тя моли туристите да пишат до министър-председателя на Шри Ланка с молба да се намеси. В момента е активна петиция, която моли лидерът на държавата да „спре това варварско отношение и мъчение“. Досега хората, подписали се в нея, наброяват 8000.

 

 

След големия социален отзвук, Тикри вече не участва във фестивала. Директорът на организацията, която движи събитието, заявил пред AFP News Agency, че слонът няма да е част от подготвения голям финал и че вече е подложена на лечение. 

Все пак това не задоволи природозащитниците и те призоваха за по-добро отношение към големите бозайници. Елиса Алън, която е директор на организацията за защита на правата на животните ПЕТА, заяви пред CNN, че слоновете са постоянно експлоатирани в туристическите дестинации и някои храмове.

Снимка: Pixabay

„Властите в Шри Ланка трябва да забранят този вид поведение и да изпратят Тикири в болница, където тя ще бъде под наблюдението на ветеринари и ако всичко е наред, да я оставят да изживее годините си на спокойствие“.

Тя добави, че туристите могат да помогнат на животните като откажат да ги яздят и да избягват всякакви видове забавления, включващи слонове. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари