IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да си "нарцис" е нездравословно

23 април 2012 07 30

кога самочувствието е прекалено

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Според ново проучване на Университета в Мичиган нарцисизмът причинява хроничен стрес. Изследователите установили, че мъжете, които имат висок резултат по скалата на нарцистичното поведение имат 3 пъти по-високо ниво на хормона на стреса - кортизол, от мъжете, които са далеч от този тип поведение.

Постоянно завишените нива на кортизол могат да доведат до увеличен риск от сърдечни заболявания и сърдечни атаки. Въпреки че не е изучена директната връзка между нарцисизмът и здравните последици, изследвания от 80-те години на миналия век открили, че хората, които най-често използват думата „аз" докато говорят, са с най-висок риск от сърдечно заболяване.

Според Конрат, една от изследователките, нарцисите са по-стресирани заради менталната дупка между нереалистично високата си самооценка и действителното не толкова перфектно представяне. Както тя обяснява:"Трудно е да запазят този образ за себе си, когато реалността непрекъснато им удря шамари."

Докато да си с добро самочувствие е здравословно, когато то е прекалено далеч от действителността, това предимство се превръща в пречка. За нарцисите е характерна и липсата на емпатия (умението да съчувстваш и да усещаш какво изпитват околните), както и тенденция към агресивно поведение, особено, ако към тях се отправя критика. Именно тези особености на нарцисите ги поставят в групата на хората с високо ниво на кортизол.

Според Конрад, ако смятате, че сте нарцис, най-вероятно сте. Как да намалите силата на тази черта у себе си?

Изследователката препоръчва да прекарвате време с хора, които имат интереси, сходни на вашите – да се присъедините към някакъв клуб, да се събирате с бивши колеги от работата или университета. В едно отделно изследване Конрад е установила, че фокусирането върху някоя обща черта или интерес с други хора, помага на нарцисите да не са толкова себепогълнати и напрегнати и да развият умението си да разбират емоциите на околните.

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари