IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не всички вегетарианци се хранят здравословно

26 септември 2012 14 00

Или как един вегетарианец може да се превърне в дебелак

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Джон Никълсън е с наднормено тегло и се бори с много висок холестерол, с киселини, с постоянно главоболие и умора. В общи линии се „разпада". И всичко това след като 26 години се е хранил като вегетарианец.

Сега Никълсън е на 51 години и проследява борбата си в книга, публикувана по-рано тази година, която се казва „The Meat Fix".

Той не е единствен в страданието си. Има една малка, но нарастваща група от мъже-вегетарианци, които започват да разбират, че този начин на хранене не е еднопосочен билет за дълъг и здрав живот.

Вярно е, че вегетарианците са склонни да бъдат по-здрави, според изследванията. Причината за това е проста: те ядат повече плодове и зеленчуци, повече варива и по-малко преработени храни, типични за западняшкия начин на хранене. Според едно скорошно проучване корейците-вегетарианци имат по-малко мазнини в тялото си и по-ниски нива на лошия холестерол в сравнение с корейците, които консумират месо.

Все пак, ако станете вегетарианец това не означава, че автоматично ще отслабнете. "Това че си вегетарианец изобщо не означава, че консумираш по-малко калории, защото заменяш месото с други храни", казва диетологът от Лос Анджелис Лиан Смит Уайнтрауб. „Тези храни могат да бъдат с високо съдържание на калории и въглехидрати, като пица, хляб, тестени изделия и бърза храна като пържени картофки и чипс. За този тип вегетариански начин на хранене, с който месото се замества от т.нар. „нездравословни боклуци", е измислен термина „obesatarian" или казано на български „дебеларианец".

"Голям мит е, че всички вегетарианци ядат много зеленчуци. Мнозина идват в офиса ми и се хранят предимно с въглехидрати и подсладени млечни продукти", разказва Уайнтрауб. "Небалансираната вегетарианска диета, без съдържание на достатъчно протеини и фибри, често води до глад, което от своя страна води до преяждане", продължава той.

Ето защо Уайнтрауб смята, че консумацията на малки количества червено месо, риба и млечни продукти е важна за доброто здраве на всеки човек. Според него завръщането към месото и рибата, особено на мъжете -вегетарианци, за сметка на яденето на по-малко въглехидрати, преработени продукти и соя, ще им помогне да отслабнат, ще увеличи мускулната им маса, ще подобри зрението и либидото им и като цяло ще им върне енергията.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари