IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо брадата е хубаво нещо

27 февруари 2013 13 00

Брадите не придават просто повече мъжественост, а имат и други позли

Джордж Клуни и Бен Афлек на наградите БАФТА; Снимка: Reuters

Джордж Клуни и Бен Афлек на наградите БАФТА; Снимка: Reuters

Само, ако хвърлите един бегъл поглед върху церемонията за наградите БАФТА, ще видите, че брадата явно е на мода. Много знаменитости като Бен Афлек, Джордж Клуни, Хю Джакман, Сам Мендес и Хоакин Финикс залагат на мъжкия и сериозен вид, който брадата придава. Може би е време и вие да се замислите над тази идея? Освен, че брадата ще ви придаде по-мъжкарски вид, вие ще получите и няколко важни здравни ползи благодарение на нея. Ето и кои са те според вестник Daily Mail:

1. Предпазва от слънцето. Окосменото лице предлага значителна защита срещу вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи. Изследователи открили, че до частите на лицето, където се простира брадата, достига по-малко количество слънце, в сравнение с останалите части на тялото. Брадата предпазва кожата с около 1/3 по-малко излагане на слънце. Колкото по-гъста е брадата, толкова по-голям „защитен фактор“ получавате.

2. Може да предотврати астматични атаки. Мъжете, чиято астма се предизвиква от полени или прах, може да намерят спасение в брадата или по-точно в големите мустаци. Мустаците, които достигат до носната област, могат да спрат проникването на алергени към носа и оттам към белите дробове.

3. Забавя стареенето. С течение на времето окосмяването на лицето може да запази кожата млада и в добро състояние. Космите пречат на кожата на се дехидратира, като я предпазват от вятъра и други вредни влияния на околната среда. Самото присъствие на космени фоликули по лицето също помага, както помагат и мастните жлези.

4. Помага в борбата с кашлицата. Дебелите бради, които обхващат зоните под брадичката и стигат до шията, повишават температурата на врата и могат да помогнат срещу настинки. Косата е изолатор, който поддържа по-висока температура. Когато имате възпалено гърло, дългите и плътни бради позволяват на тялото да се затопли в проблемната област и да се справи с вируса.

5. Предотвратява кожни обриви. Често бръсненето причинява неприятни обриви по лицето, които лесно могат да бъдат избегнати, ако решите да си пускате брада. Бръсненето е основна причина за появата на бактериални инфекции в областта на лицето. Често срещани проблеми са врасналите косъмчета, както и фоликулитът (инфекция на космените фоликули).

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

mnll ( преди 11 години )