IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъжката плодовитост намалява

5 септември 2013 14 30

В световен мащаб се наблюдава възход на клиниките само за мъже, борещи се с проблеми с плодовитостта

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Много двойки имат проблеми със зачеването. Масово хората смятат, че причината за това се крие в жените. Истината обаче е съвсем различна. Все повече са случаите, в които именно мъжът има здравословни проблеми, които намаляват неговата плодовитост. Скорошно проучване установи, че от 1990 година насам концентрацията на спермата в мъжкото тяло е намаляла с една трета. Експерти определят констатациите като „сперматозоидна криза“.

Според друго изследване броят на сперматозоидите е намалял наполовина за последните 50 години. Притеснителното е, че медиите се фокусират по-скоро върху женските проблеми с плодовитостта, но много малко се говори за мъжките такива. Доктор Шерил Хома работи в британска клиника, предназначена единствено за мъже, която прави необходимия набор от изследвания. Почти всички инвитро клиники се управляват от гинеколози, макар 50 на сто от генетичния материал за зачеване да е мъжки.

Обикновено, когато една жена не може да забременее, тя се подлага на много повече тестове, отколкото мъжа. Стандартното мъжко изследване е спермограма, която невинаги е достатъчна. Анализът на спермата проверява броя на сперматозоидите и тяхната подвижност. Много проучвания обаче показват, че все по-често срещани са генетични аномалии в сперматозоидите, особено при по-възрастните мъже.


Скорошни изследвания отчитат по-висок риск от спонтанен аборт, ако партньорът на жената е над 45 години. Рискът при хората под 25 години спада двойно. Специалисти смятат, че броят на сперматозоидите не може да даде гаранция за плодовитост, тъй като мъжете може да имат ДНК увреждане, което възпрепятства шансовете за естествено оплождане. Според доктор Хома качеството на спермата на мъжа се влошава с годините, подобно на женските яйцеклетки.

Изглежда има причина по-възрастните мъже да искат млади жени. Зачеването в този случай е много по-вероятно, защото яйцеклетките на млада жена могат да „отстранят“ несъвършенствата в ДНК-то на възрастен мъж, доколкото яйцеклетките на една жена на повече години няма да имат същия успех, пише вестник Daily Mail.

Някои мъже предпочитат да замразят своята сперма, за да избегнат евентуални проблеми на по-късен етап от живота си. Много успели мъже с кариери, които все още не търсят семейно обвързване, прибягват до тази услуга в чужбина. Има данни, че случаите на деца с аутизъм или шизофрения се свързват по-скоро със сперма от по-възрастни мъже, което е още една причина господата да помислят за замразяване на своя ДНК материал.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари