IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тестостеронът пречи на борбата с вирусите

28 декември 2013 13 03

Мъжете са по-склонни да хващат грип и настинка от дамите

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ако край вас има много подсмърчащи хора, огледайте се и ще забележите, че повечето от тях са мъже. Ново изследване показва, че господата имат по-слаба имунна система, която трудно се бори с вируси и бактерии. А тези представители на силния пол, които са по-мъжествени и имат по-високо количество тестостерон в организма си, са още по-застрашени да се разболеят лесно.

Учени са установили, че господата имат по-слаб имунен отговор към настинки, отколкото дамите, защото тестостеронът не им позволява да се борят ефективно с вируса. Проф. Марк Дейвис, който е ръководител на изследването на университета „Станфорд“ в Калифорния, разкри защо се получава тази разлика, обяснявайки я с еволюцията.

Водещата функция на мъжете преди векове е била да бъдат ловци. По тази причина те често са се борили с инфекции и наранявания, което е претоварило имунната им система. Това от своя страна е причинило автоимунно заболяване, в което тялото атакува само себе си. Имунната система е станала по-малко активна, което според д-р Дейвис я е отслабило значително.

По-ранни изследвания пък показват, че жените са по-склонни да развиват автоимунни заболявания, припомня Daily Mail.

Учените са инжектирали специална ваксина против настинка, съдържаща малко количество от вируса, в телата на 53 жени и 34 мъже. Те са забелязали, че представителките на нежния пол реагират по-добре на вируса, за разлика от мъжете. А господата с по-високо количество тестостерон, са били още „по-безпомощни“ срещу него.

Професор Дейвис предупреждава мъжете, които взимат добавки с тестостерон за по-добро представяне в леглото, да внимават с употребата им, за да не станат лесна мишена на вирусите.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари