IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виаграта увеличава риска от рак на кожата

14 април 2014 15 12

Учени предупреждават да се внимава със синьото хапче

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ако искате да вдигате самолета, по-добре намерете алтернатива на виаграта. Ново изследване показва, че тя помага за едно, но увеличава риска от рак на кожата.

Американски изследователи са открили, че господата, поемащи от синьото хапче, имат с 84 % по-голям шанс да получат меланом – най-смъртоносният от всички видове рак, пише Daily Mail.

Предполага се, че лекарството, което лекува импотентността, задейства механизми, които позволяват на рака на кожата да стане по-агресивен. Но учените предупреждават мъжете да не прибързват с крайните изводи, тъй като изследването е в много начален етап и не може да се приема за абсолютно сигурно.

„Тъй като това е само началния етап на изследването, никой не настоява мъжете да спрат да употребяват виагра“, каза д-р Абар Куреши, дерматолог от университета „Браун“.

И все пак специалистите съветват господата да се консултират с лекар, преди да преминат към употребата на синьото хапче.

Проучването е проведено на 26 000 души в САЩ и Китай и анализира данните за мъже, работещи в сектора на здравеопазването (включително лекари). Средната възраст на участниците в него е 65 години, като всеки шести е взимал лекарството заради еректилна дисфункция.

Изследването, публикувано в сп. JAMA Internal Medicine тази седмица, показа, че мъжете, които са взимали виагра дори веднъж, са имали двойно по-голям риск за развитие на меланом.

Д-р Куреши добави, че рисковите фактори за рак на кожата – като размера на излагане на слънчева светлина или фамилна анамнеза за заболяването – са били взети под внимание.

Други добре известни странични ефекти на виагра включват киселини, гадене и главоболие.

Лекарството също така не е подходящо за хора с високо кръвно.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )