IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синовете на алкохолиците не залитат към спиртните напитки

24 юни 2014 11 20

По-скоро ги отбягват

Снимка: Freeimages.com

Снимка: Freeimages.com

Доскоро се смяташе, че алкохолизмът може да се предава наследствено, но ново изследване показва точно обратното. Господата, които залитат по чашката, е по-вероятно да имат синове, които в по-късен етап от живота си отбягват спиртните напитки.

Интересното е, че подобна връзка не се наблюдава, ако въпросните мъже имат дъщери.

Направени са експерименти върху мишки в размножителния им период, на които е давано алкохол по това време. Техните мъжки наследници след това са отбягвали спиртната течност.

Това изследване оспорва предишни твърдения, че алкохолизмът може да се предава генетично.

„Нашето изследване показва, че е възможно алкохолът да модифицира гените на мъжки нормални мишки и да повлияе на техните наследници, но само на тези от мъжки пол“, заключи проф. Грег Хоманик сот университета в Питсбърг.

В продължение на 5 седмици мъжките животни са били облъчвани с етанолова пара, което води до повишаване на нивата на алкохол в кръвта и след това са били заплодени с женски, в чиито организъм не е имало никакви алкохолни нива.

Техните наследници от мъжки пол след това са консумирали по-малко алкохол, когато са имали възможност и са предпочитали да пият вода.

„Предполагахме, че наследниците на алкохолизираните мишки, ще имат по-силно влечение към алкохол, което ни се струваше логично и при хората. Защо обаче резултатите не отговарят на очакванията ни, все още не можем да обясним научно“, сподели биологът Андрей Финегерш.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )