IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво издава мъжкото лице за плодовитостта

11 септември 2014 09 51

Господа, вгледайте се в огледалото...

Джо Манганиело е пример за мъжественост; Снимка: Getty Images

Джо Манганиело е пример за мъжественост; Снимка: Getty Images

Ако се радвате на изразена мъжественост като Джо Манганиело или Джон Хам, може би смятате, че сте изключително плодовити и когато пожелаете да имате дете, това ще се случи още от първия опит.

Ново изследване наистина потвърждава, че мъжкото лице съдържа „улики“ за качеството на спермата на неговия притежател, само че не по начина, по който вие смятате.

Проучването, публикувано в Evolutionary Biology, изследвало 50 студенти мъже от Университета на Валенсия в Испания.

Спермата на участниците била анализирана и след това техните снимки били оценени по привлекателност (от други мъже и жени) и лицева мъжественост (характеризираща се с неща като размер на окото, широчина на скулите, на устата, на ноздрите и т. н.).

След това изследователите тествали дали някоя от тези черти е свързана с определено качество на спермата. Резултатите показали, че привлекателните мъже наистина са по-плодовити.

Това, което е изненадващо обаче, е фактът, че господата с по-мъжествени черти (като широко лице) имат по-ниско качество на спермата.

Защо това е така? И учените не са съвсем сигурни, но една от теориите е, че по-мъжествените черти се свързват с повишен тестостерон. Предишни изследвания сочат, че високите нива на тестостерон могат да увредят производството на сперматозоидите, пише Woman's Health.

Разбира се, това не означава, че привлекателните мъже са изключително плодовити, а мъжествените – импотентни. Все пак става въпрос за проучване с участието на едва 50 мъже, но пък резултатите от него определено са интригуващи.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари