IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хубаво ли е да си висок или не съвсем?

8 май 2016 09 30

Как ръстът влияе на мъжкото здраве

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Изследвания показват, че високите мъже имат повече успех в заседателната зала (изкарват повече пари) и в спалнята (получават повече секс). Но как сантиметрите се отразяват на здравето?

Високите мъже имат по-здрави сърца

Според ново изследване, публикувано в сп. The Lancet: Diabetes & Endocrinology, всеки допълнителни 6,3 см към височината намаляват шанса от сърдечносъдови заболявания с около 6 % – т. е. господата, чийто ръст е 177,5 см са по-малко застрашени от сърдечни проблеми от тези, които са около 170-171 см.

Причината е, че високите мъже имат по-силни бели дробове и по-големи кръвоносни съдове. Това от своя страна помага за по-малкото натрупване на плака, отговорна за сърдечните болести и инфаркт.

Но... високите мъже са подложени на по-голям риск да се разболеят от рак

Същите допълнителни 6,3 см височина, които намаляват сърдечните опасности, повишават риска от рак с 4%, констатира изследването на The Lancet.

Друг скорошен метаанализ показва, че мъже по-високи от 170 см имат 11% по-голям риск за рак на простатата в сравнение с мъжете, които се извисяват до 172,5 см. Причината може да се сведе до конкурентни причини за смърт според изследователите. С други думи, нещо трябва да те убие и ако оцелеете след сърдечносъдова болест, тогава вие сте по-склонни да се разболеете от рак. Плюс това високите хора просто имат повече клетки. И колкото повече са клетките в организма, толкова по-голям е шансът някои от тях да растат извън контрол, казват авторите на изследването.

Какво може да направите?

За съжаление, няма метод, с който да станете по-високи или по-ниски, но има как да се погрижите за здравето си. За да се предпазите от сърдечносъдови заболявания, внимавайте с какво се храните и спортувайте. Кардиолозите съветват да следите талията си и да изключите храните с висок холестерол и мазнини, които могат да запушат кръвните съдове и артерии. Що се касае до риска от рак – спрете цигарите, намалете алкохола и следете теглото си.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари