IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две мъжки вечери на седмица за здраве

10 февруари 2017 15 20

Как срещата с приятели ви прави по-здрави и щастливи

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Господата трябва да се социализират с приятелите си поне 2 пъти седмично, за да са здрави и щастливи, твърди ново изследване. Януари е началото на новата година – време, в което започва изпълняването на новогодишните цели и обещания. Често сред тях присъства и „Спирам да пия“, но това се оказва, че не е чак толкова добра идея... особено за мъжете! Ново изследване на университета в Оксфорд твърди, че за да са здрави и щастливи господата трябва да излизат с приятели на бар поне два пъти седмично.

Изследването е проведено от психолога Робин Дънбар, който е убеден, че мъжете трябва да излизат поне с четирима приятели два дни в седмицата, за да се възползват от ползите на мъжкото приятелство. Те включват подсилване на имунната система, освобождаване на ендорфини (които носят щастие), намаляване на стреса и дори засилване на чувството на щедрост, твърди Дънбар.

Психологът препоръчва не просто да се срещате с приятели, а да правите заедно различни неща, които ви носят удоволствие. Важен момент според него е социализирането по барове и други заведения на по чашка.

„Връзката може да се формира и заздрави най-добре с обща активност като спорт или просто мъжка нощ по заведенията“, обяснява Робин в доклада си.

Според същото изследване едва един на трима британци успява да намери време и да излиза с аверчетата си веднъж седмично. Макар че човек прекарва средно 20 % от деня си на телефона, за да бъде наистина полезно и ефективно мъжкото приятелство, трябва да има срещи очи в очи, категоричен е Дънбар. Личният контакт винаги носи по-голямо удоволствие и усещане за пълноценна връзка с други.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари